Refuzul salariatului de a se pensiona. Incetare CIM

10 Noiembrie 2010
10 Noiembrie 2010
Codul munciiLegea 19/2000Legea 49/2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Rodica Mantescu, valabil la 10-Nov-2010

Intrebare:
Se poate ca, societatea sa inceteze contractul individual de munca al unui salariat cf. art. 56 lit d.din Codul Muncii, ca urmare a indeplinirii conditiilor de pensionare la limita de varsta, in situatia in care daca salariatul nu doreste sa-si depuna dosarul de pensionare, si ca atare, sa se pensioneze.
Angajatorul are dreptul sa-i inceteze cim, ca urmare a indeplinirii conditiilor de pensionare , chiar daca salariatul nu este de acord?

Raspuns:
Dupa intrarea in vigoare a Legii 49/2010 privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale, lit. d) a art. 56 din Codul muncii  a fost modificata astfel ca, la acest moment, contractul individual de munca inceteaza de drept la „la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”

Prin urmare, pentru a opera incetarea de drept in baza art.56 din Codul muncii trebuiesc indeplinite cumulativ doua conditii:
1) varsta standard;
2) stagiul minim de cotizare;

Verificarea indeplinirii celor doua conditii se face prin cercetarea Anexei nr. 3 la Legea 19/2000. Daca una din cele doua conditii nu este indeplinita, incetarea de drept a contractului individual de munca nu opereaza.

De asemenea, prin Legea 49/2010, la articolul 56 din Codul muncii se introduce un nou alineat, alineatul (2), potrivit caruia, pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. d)-k), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Asadar, potrivit Codului muncii astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 49/2010, contractul individual de munca inceteaza de drept la „la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare” iar angajatorul trebuie sa constate incetarea de drept in termen de 5 zile lucratoare de la data indeplinirii conditiilor.

Incetarea de drept a contractului individual de munca se caracterizeaza prin aceea ca nu intervine ca urmare a unei manifestari de vointa din partea partilor in sensul finalizarii raportului de munca. Incetarea de drept are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt care nu mai permite continuarea raportului de munca independent de vointa angajatului sau a angajatorului.

In consecinta, daca salariatul care indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare nu solicita pensionarea, angajatorul va emite, in termen de 5 zile lucratoare de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, decizia prin care constata incetarea de drept a contractului individual de munca.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]