legislatiamuncii.ro

 

Disponibilizarea salariatei aflate in CCC - ce CONDITII trebuie respectate?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
31 Iulie 2024
31 Iulie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
concediere salariata in CCCdisponibilizare salariata ccc
Disponibilizarea salariatei aflate in CCC - ce CONDITII trebuie respectate?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Incepand cu 01.09.2024 angajatorul inchide societatea si isi disponibilizeaza salariatii. Acesta are o salariata care se afla in concediu de crestere copil pana pe 01.02.2025, contractul individual de munca este suspendat pentru cresterea copilului. Cum procedam cu aceasta salariata?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Din cele relatate intelegem ca incepand cu data de 1 septembrie 2024 societatea va fi radiata din registrul comertului.
In situatia in care societatea este lichidata si radiata din registrul comertului, contractul de munca al persoanei aflata in concediu crestere copil inceteaza de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.
 
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve - Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>
 
Potrivit art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii – Legea 53/2003, contractul individual de munca se suspenda din initiativa salariatului pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
 
Conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii – Legea 53/2003, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
 
Ori, aceasta este o incetare de drept. La art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii se prevede astfel: contractul individual de munca inceteaza de drept la data dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii.
 
Asadar, in cazul lichidarii societatii contractul de munca inceteaza de drept la data la care societatea intra in posesia rezolutiei de radiere a societatii din registrul comertului (art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii).
 
In cazul in care la data de 1 septembrie 2024 se intentioneaza suspendarea activitatii societatii, aceasta actiune de suspendare a activitatii nu este posibila deoarece salariata aflata in concediu crestere copil poate reveni oricand in activitate.
 
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]