Cumulul pensiei cu salariul, in baza Legii nr.341/2004 - trebuie incheiat un nou CIM?

Cumulul pensiei cu salariullegea nr.341/2004pensionare anticipata cumul salariu
Cumulul pensiei cu salariul, in baza Legii nr.341/2004 - trebuie incheiat un nou CIM?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Va solicitam opinia in legatura cu o pensionare conform L 341/2004. Salariatul si-a continuat activitatea pe contractul initial si a incasat si pensia. Pe legea anterioara a pensiilor este corect sau este o greseala penalizabila?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 4^3 alin. (2) din legea nr. 341/2004, prevederile referitoare la stabilirea si modificarea drepturilor, la incetarea, suspendarea si reluarea platii acestora, se aplica si indemnizatiilor acordate prin legi speciale, ale caror stabilire si plata se afla, potrivit legii, in competenta materiala a caselor teritoriale de pensii, cu exceptia situatiilor in care legea speciala de reglementare dispune altfel.
 
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
 
Asadar, ne vom raporta la legislatia generala privind pensia si posibilitatile de cumul ale acesteia.
 
In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
 
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, pana la varsta de 16 ani sau, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
Conform art. 5 alin.(1) din legea nr. 341/2004 Persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b), precum si la art. 3^1 lit. b), care indeplinesc conditiile prezentei legi beneficiaza si de urmatoarele drepturi:
l) pensionarea cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard, prevazuta de lege;
(2) Drepturile acordate conform prezentei legi nu sunt considerate venituri, nu se impoziteaza si nu afecteaza acordarea altor drepturi.
Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, in vigoare in cea mai mare parte a sa pana la 1 septembrie 2023, prevede ca pot cumula pensia cu venituri provenite din salariu pentru care asigurarea este obligatorie, urmatoarele categorii de pesnionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas.
 Continuarea activitatii dupa indeplinirea conditiilor privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare este reglementata diferit de Codul muncii si de Legea pensiilor.
 
Conform art. 56 alin. (4) din Codul muncii, „pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca”.
 
Potrivit art. 46 din Legea nr. 360/2023, persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani [art. 47 alin. (1)-(3)].
 
Egalizarea varstei de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor reprezinta o consecinta a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 387/2018, care a determinat modificarea art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
Prin decizia amintita, Curtea a statuat, in esenta, ca, privita din perspectiva unei femei care doreste sa isi exercite dreptul la munca in aceleasi conditii ca barbatii, reglementarea (din Codul muncii) nu apare ca o masura favorabila, menita sa vina in sprijinul sau, ci imbraca valentele unei discriminari negative, avand ca temei criteriul sexului.
 
Intr adevar, varsta mai redusa de pensionare a femeii este un beneficiu al acesteia. Dar transformarea acestui beneficiu legal in consecinta asupra incetarii contractului individual de munca, ce decurge ope legis, dobandeste valente constitutionale, in masura in care ignora vointa femeii de a fi supusa unui tratament egal cu cel aplicabil barbatilor.
 
Prin urmare, de vreme ce a solicitat continuarea activitatii dupa implinirea varstei standard de pensionare, inscrisa in Anexa 5 a legii, contractul sau de munca (al femeii salariat) nu va inceta de drept la acest moment, ci la implinirea varstei de 65 de ani. Desigur ca poate inceta si anterior acestei varste la solicitarea salariatei.
 
Este probabil motivul pentru care intr o speta s a retinut: „Continuarea raporturilor de munca este doar o vocatie, o facultate a salariatei, putand opta pentru aceasta progresiv, anual. Prin urmare, nu este necesar ab initio sa solicite continuarea raporturilor pana la 65 de ani, ci o poate solicita pe perioade succesive, fara ca aceasta sa afecteze substanta dreptului. Or, in situatia permisa in care salariata a solicitat prelungirea raporturilor de munca pentru un an, dupa implinirea varstei standard de pensionare. insa i s a negat acest drept, dar cu conditia prelungirii initiale pentru inca un an i se deschide dreptul de a pretinde ulterior continuarea raporturilor de munca pana la implinirea varstei de 65 ani”.
 
In temeiul art. 56 alin. (3) din Codul muncii, angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua astfel activitatea. Cu alte cuvinte, el este obligat sa ia act de optiunea acesteia si sa i permita sa si mentina calitatea de angajata pana la implinirea varstei respective, la fel ca barbatii.
 
Dar in ipoteza continuarii activitatii femeii pana la varsta de 65 de ani, la fel ca barbatii, dreptul la pensie nu se va deschide anterior, ci doar la aceasta varsta cand contractul sau de munca va inceta de drept.
 
Observam diferenta de reglementare intre cele doua acte normative (Codul muncii si Legea nr. 360/2023) cu privire la durata prelungirii activitatii, cu acordul angajatorului, dupa implinirea varstei standard de pensionare: 3 ani, respectiv 5 ani.
Avand in vedere ca Legea nr. 360/2023 are un caracter special fata de Codul muncii – reglementare generala, si ca primul act normativ reprezinta o noua optiune a legiuitorului, prelungirea este posibila legal, cu pana la 5 ani, adica pana la varsta de 70 de ani.
 
Contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard (63/65 de ani) si a stagiului minim de cotizare (15 ani), in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
 
Facilitatea care este acordata luptatorilor in Revolutia din 1989, este aceea ca beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani. Astfel vor iesi la pensie mai devreme, iar din acest moment, salariatii care au dreptul la pensie pentru limita de varsta, pot incheia insa un nou contract individual de munca cu acelasi sau cu alt angajator, pe durata nedeterminata sau determinata (art. 12 si art. 83 lit. g din Codul muncii).
 
In aceste conditii, pensionarii cumuleaza cele doua calitati, cea de pensionar si cea de salariat, beneficiind atat de pensie, cat si de salariu.
 
 Contractul individual de munca nu inceteaza in situatia in care salariatii, cu acordul angajatorului, sunt mentinuti in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului, asa cum dispune art. 56 alin. (4) din Codul muncii sau pana la implinirea varstei de 70 de ani, deci peste 5 ani, conform art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023. Numai ca in aceasta din urma ipoteza este consacrata interdictia cumulului pensiei cu salariul.
 
De retinut faptul ca salariatul nu poate beneficia de pensie pentru limita de varsta redusa cu 5 ani si in continuare sa fie mentinut in activitate in baza aceluiasi contract individual de munca, deoarece, la data indeplinirii conditiilor de pensionare , contractual individual de munca inceteaza de drept, fara nicio alta formalitate.
 
Mentionam, totodata ca, dovada incadrarii intr-una dintre situatiile prevazute de Legea nr.341/2004, inclusiv cea a pensionarii cu 5 ani mai devreme, se face la cererea persoanei interesate, cu inscrisuri oficiale eliberate de organele competente, documente care se depun la Casa Pensiilor in baza carora se emite decizia de pensionare.
 
In concluzie, mentionam ca nu poate fi tinut un salariat in activitate in baza aceluiasi contract individual de munca si sa cumuleze salariul cu veniturile din pensie, deoarece la data indeplinirii conditiilor de pensionare, cim inceteaza de drept.
 Dupa incetarea contractului de munca, persoana respectiva, poate cumula pensia cu un nou contract de munca la acelasi angajator sau la un angajator diferit.
 
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Cumulul pensiei cu salariullegea nr.341/2004pensionare anticipata cumul salariu

Data aparitiei: 27 Iunie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cumulul pensiei cu salariul, in baza Legii nr.341/2004 - trebuie incheiat un nou CIM? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Documentul portabil A1. Agent de munca temporaraIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu o informatie cu privire la obtinerea documetelor A1 pentru un agent de munca temporara, in sensul ca pentru societatile comerciale conditiile sunt 25% CA in Romania si 50% salariati detasati. Care este conditia pentru agent? Multumesc. Cornelia
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Act aditional prelungire CCM (2)Intrebare: Va rog sa ignorati intrebarea de mai devreme , deoarece am citit ulterior raspunsul dvs.Rugamintea mea este alta , avand in vedere ca nici o parte, angajator, salariati prin reprezentantii lor, nu doreste modificarea contractului colectiv la nivel de unitatea, mai trebuie facuta toata documentatia sau e suficient actul aditional de prelungire al ccmu.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]