Cum procedam in situatia in care avem un salariat detasat pentru o perioada clara de timp catre o alta societate si, inainte de finalizarea acestei perioade, salariatul solicita incetarea contractului individual de munca?
Ce aspecte trebuie sa punem la punct intr-o astfel de situatie:
1. Cum ce procedeaza intr-o astfel de situatie si ce documente vom intocmi?
Salariata poate solicita incetarea detasarii inainte de implinirea termenului cu acordul unitatii la care salariata a fost detasata precum si al unitatii care a detasat-o sau poate inceta raportul de munca prin demisie nemaifiind necesar acordul partilor.
Ghidul HR-istului
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Astfel, avand la baza solicitarea salariatei (cerere de incetare CIM cu acordul partilor sau demisie) inceteaza detasarea inainte de implinirea termenului.
2. Cum se inregistreaza in Revisal si cu ce data?
Cel mai tarziu la data de 29.08.2014 inceteaza suspendarea CIM iar la data de 1 septembrie contractul de munca inceteaza (in conditiile agreate de partile contractante) si la aceeasi data se transmite in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal).
3. Cum se intocmeste adeverinta de vechime pentru perioada in care salariata a fost detasata?
Mentionam faptul ca la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Pe perioada cat salariata a fost detasata contractul individual de munca al acesteia (art. 52 lit.d) din Codul muncii, republicat) este suspendat.
4. Trebuie sa primim o adeverinta de la societatea unde a fost detasat salariatul, pe baza careia se va completa in adeverinta eliberata de noi?
Atentionam asupra faptului ca angajatorul la care salariata a fost detasata nu va elibera adeverinta intrucat acest angajator nu este parte la contractual individual de munca.