Va reamintim ca potrivit art. 4 alin. (1) lit. f ) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, completarea, respectiv inregistrarea in registru a incetarii contractului individual de munca se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
Astfel, sunt stabilite doua date la care se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor incetarea contractului individual de munca:
– cel tarziu data incetarii contractului individual de munca;
– cel tarziu data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
Contractul individual de munca inceteaza ca urmare a producerii unui eveniment prevazut de lege in cazurile de incetare de drept.
Prin urmare:
– se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca, incetarea intervenita ca urmare a concedierii, demisiei sau acordului de vointa a partilor;
– se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, cel tarziu la data la care angajatorul ia cunostinta de evenimentul care determina incetarea contractului individual de munca, incetarea ca urmare a pensionarii, a decesului salariatului, expirarea contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, alte cazuri de incetare de drept.
Incetarea de drept este chiar data producerii evenimentului
In registrul general de evidenta a salariatilor, in cazurile de incetare de drept, data incetarii este data producerii evenimentului. Doar inregistrarea si transmiterea se efectueaza cel tarziu la data la care angajatorul ia cunostinta de data producerii evenimentului.
Inregistrarea si transmiterea incetarii contractului de munca intervenite ca urmare a concedierii, demisiei sau acordului de vointa a partilor poate fi facuta si anterior datei incetarii contractului individual de munca.
ATENTIE!
Chiar daca inregistrarea poate fi facuta anterior, oricand, recomandam ca inregistrarea incetarii sa nu fie facuta cu mult timp inainte. Daca inregistrarea este facuta cu mult timp inainte, exista riscul ca salariatul sa prezinte un concediu medical si sa fie nevoie de o anulare a inregistrarii incetarii.
De acum incolo, nicio greseala in ReviSal!
Apelati la Caietul practic de completare in ReviSal, actualizat cu noutatile versiunii ReviSal 6.0.8, si aflati cum trebuie sa procedati, fara niciun dubiu, in situatiile neclare generate de actele normative emise in regim de urgenta.
Doriti sa reduceti saptamana de lucru de la 5 la 4 zile?
Ziua redusa din saptamana este o zi suspendata. A
plicatia ReviSal nu permite insa inregistrarea intregii perioade in care se suspenda 1 zi/saptamana, ca urmare in fiecare saptamana se inregistreaza suspendarea si incetarea suspendarii pentru ziua suspendata...
mai multe detalii aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<