Va reamintim ca potrivit art. 4 alin. (1) lit. f ) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, completarea, respectiv inregistrarea in registru a incetarii contractului individual de munca se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
Astfel, sunt stabilite doua date la care se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor incetarea contractului individual de munca:
– cel tarziu data incetarii contractului individual de munca;
– cel tarziu data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
Contractul individual de munca inceteaza ca urmare a producerii unui eveniment prevazut de lege in cazurile de incetare de drept.
Prin urmare:
– se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca, incetarea intervenita ca urmare a concedierii, demisiei sau acordului de vointa a partilor;
– se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, cel tarziu la data la care angajatorul ia cunostinta de evenimentul care determina incetarea contractului individual de munca, incetarea ca urmare a pensionarii, a decesului salariatului, expirarea contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, alte cazuri de incetare de drept.
Incetarea de drept este chiar data producerii evenimentului
In registrul general de evidenta a salariatilor, in cazurile de incetare de drept, data incetarii este data producerii evenimentului. Doar inregistrarea si transmiterea se efectueaza cel tarziu la data la care angajatorul ia cunostinta de data producerii evenimentului.
Inregistrarea si transmiterea incetarii contractului de munca intervenite ca urmare a concedierii, demisiei sau acordului de vointa a partilor poate fi facuta si anterior datei incetarii contractului individual de munca.
ATENTIE!
Chiar daca inregistrarea poate fi facuta anterior, oricand, recomandam ca inregistrarea incetarii sa nu fie facuta cu mult timp inainte. Daca inregistrarea este facuta cu mult timp inainte, exista riscul ca salariatul sa prezinte un concediu medical si sa fie nevoie de o anulare a inregistrarii incetarii.
De acum incolo, nicio greseala in ReviSal!
Apelati la Caietul practic de completare in ReviSal, actualizat cu noutatile versiunii ReviSal 6.0.8, si aflati cum trebuie sa procedati, fara niciun dubiu, in situatiile neclare generate de actele normative emise in regim de urgenta.
Doriti sa reduceti saptamana de lucru de la 5 la 4 zile?
Ziua redusa din saptamana este o zi suspendata. A
plicatia ReviSal nu permite insa inregistrarea intregii perioade in care se suspenda 1 zi/saptamana, ca urmare in fiecare saptamana se inregistreaza suspendarea si incetarea suspendarii pentru ziua suspendata...
mai multe detalii aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<