Data si temeiul legal al incetarii CIM

incetare cim temei legaldata incetare cimrevisal incetare cimincetare de drept cim
Data si temeiul legal al incetarii CIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca potrivit art. 4 alin. (1) lit. f ) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, completarea, respectiv inregistrarea in registru a incetarii contractului individual de munca se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
 
Astfel, sunt stabilite doua date la care se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor incetarea contractului individual de munca:
 
– cel tarziu data incetarii contractului individual de munca;
– cel tarziu data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.
 
Contractul individual de munca inceteaza ca urmare a producerii unui eveniment prevazut de lege in cazurile de incetare de drept.
 

 
Prin urmare:
 
– se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca, incetarea intervenita ca urmare a concedierii, demisiei sau acordului de vointa a partilor;
 
– se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, cel tarziu la data la care angajatorul ia cunostinta de evenimentul care determina incetarea contractului individual de munca, incetarea ca urmare a pensionarii, a decesului salariatului, expirarea contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, alte cazuri de incetare de drept.
 
Incetarea de drept este chiar data producerii evenimentului
 
In registrul general de evidenta a salariatilor, in cazurile de incetare de drept, data incetarii este data producerii evenimentului. Doar inregistrarea si transmiterea se efectueaza cel tarziu la data la care angajatorul ia cunostinta de data producerii evenimentului.
 
Inregistrarea si transmiterea incetarii contractului de munca intervenite ca urmare a concedierii, demisiei sau acordului de vointa a partilor poate fi facuta si anterior datei incetarii contractului individual de munca.
 
ATENTIE!
 
Chiar daca inregistrarea poate fi facuta anterior, oricand, recomandam ca inregistrarea incetarii sa nu fie facuta cu mult timp inainte. Daca inregistrarea este facuta cu mult timp inainte, exista riscul ca salariatul sa prezinte un concediu medical si sa fie nevoie de o anulare a inregistrarii incetarii.
 
 
De acum incolo, nicio greseala in ReviSal!
 
Apelati la Caietul practic de completare in ReviSal, actualizat cu noutatile versiunii ReviSal 6.0.8, si aflati cum trebuie sa procedati, fara niciun dubiu, in situatiile neclare generate de actele normative emise in regim de urgenta.
 
Doriti sa reduceti saptamana de lucru de la 5 la 4 zile?
 
Ziua redusa din saptamana este o zi suspendata. Aplicatia ReviSal nu permite insa inregistrarea intregii perioade in care se suspenda 1 zi/saptamana, ca urmare in fiecare saptamana se inregistreaza suspendarea si incetarea suspendarii pentru ziua suspendata...mai multe detalii aici >>>
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incetare cim temei legaldata incetare cimrevisal incetare cimincetare de drept cim

Data aparitiei: 29 Decembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Data si temeiul legal al incetarii CIM Nota: 3.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]