"Avem un salariat care in urma unei hotarari judecatoresti trebuie sa execute o sentinta de 2 ani de inchisoare. Cum ii poate fi desfacut contractul individual de munca?"
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 56 alin.(1) lit.f) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca existent inceteaza de drept ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti. Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c) - j), asadar si pentru aceasta situatie, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Asadar, incetarea contractului ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de liberate are drept rationament absenta salariatului o perioada indelungata de la locul de munca, el fiind astfel in imposibilitate de a-si indeplini obligatiile contractuale.
Desigur ca este vorba de plasarea salariatului – condamnat intr-un mediu inchis (in penitenciar), unde este supus unui regim de viata si de munca impus, fiind izolat de familie si societate. Daca insa instanta de judecata dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, avand in vedere ca salariatul se afla in libertate, el isi poate onora obligatiile contractuale fata de angajator si contractul sau de munca nu va inceta de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. f).
Totusi, chiar daca s-a dispus suspendarea executarii pedepsei, contractul individual de munca va inceta in ipoteza interzicerii exercitarii unei profesii sau unei functii, ca masura de siguranta ori pedeapsa complementara, cand devine incident art. 56 alin. (1) lit. h) Codul muncii (temei distinct de incetare de drept a contractului individual de munca).
Apreciem ca in acest sens sunt si dispozitiile Deciziei ICCJ nr.15/2017 prin care instanta decide ca „Dispozitiile art. 56 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se interpreteaza in sensul ca sunt aplicabile numai in situatia in care condamnatul executa efectiv pedeapsa in penitenciar, fiind in imposibilitate fizica de a se prezenta la locul de munca.”
Prin urmare, in situatia in care salariatul este condamnat definitiv la o pedeapsa privativa de libertate, apreciem ca CIM existent inceteaza de drept in conditiile sus-mentionate.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii, in data de aprilie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<