Clauze stipulate in CIM cu timp partial

22 Aprilie 2011
22 Aprilie 2011
salariu de bazacontract individual de muncatimp de muncatimp partial
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Problema:

Este vorba de o  suplimentare de productie si se doreste angajarea unor persoane care sa lucreze numai sambata si duminica, cate 12 ore, in doua schimburi.

In contractul de munca, la timpul de munca, sunt trecute 5 ore zilnice. Mai mult, salariatului i se solicita efectuarea de ore suplimentare.

Consecinte:

Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
Modul concret de repartizare inegala a timpului de munca va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul unitatii sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
 Daca orele suplimentare au fost prestate si nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza.

Rezolvare:

Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil (art. 101 din Codul muncii).

Astfel, numarul de ore normale de lucru sunt calculate saptamanal sau ca medie lunara.

Contractul individual de munca cu timp partial trebuie sa cuprinda aceleasi elemenete ca orice contract individual de munca cu timp normal, precum si:
- durata muncii si repartizarea programului de lucru;
- conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
- interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Modelul contractului individual de munca a fost aprobat prin Ordinul nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, publicat in M. Of. nr. 139 din 4 martie 2003 si modificat prin Ordinul MMSS nr. 76 din 11 martie 2003, publicat in M. Of. nr. 159 din 12 martie 2003.

Astfel, la lit. h) punctul 2 este mentionata durata muncii pentru fractiunea de norma unde se mentioneaza 24 ore pe saptamana. La acelasi articol la lit. a) se gaseste repartizarea programului de lucru si se inregistreaza programul real de lucru.

Salariatului cu fractiune de norma ii este interzis sa efectueze ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Codul muncii prevede ca munca suplimentara se compenseaza cu ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia (art. 119 alin. (1).
Asadar, sporul pentru munca suplimentara se acorda numai in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul legal de 30 de zile.

Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 prevede la art. 41 alin.(2) lit. c) ca orele care nu au fost compensate cu timp liber corespunzator se platesc sub forma de spor care este de 100% din salariu de baza.

Deoarece regula este ca se aplica prevederea mai favorabila pentru salariati, orele suplimentare se platesc cu un spor  de 100% din salariul de baza.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]