Este vorba de o suplimentare de productie si se doreste angajarea unor persoane care sa lucreze numai sambata si duminica, cate 12 ore, in doua schimburi.
In contractul de munca, la timpul de munca, sunt trecute 5 ore zilnice. Mai mult, salariatului i se solicita efectuarea de ore suplimentare.
Consecinte:
Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
Modul concret de repartizare inegala a timpului de munca va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul unitatii sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
Daca orele suplimentare au fost prestate si nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Rezolvare:
Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil (art. 101 din Codul muncii).
Astfel, numarul de ore normale de lucru sunt calculate saptamanal sau ca medie lunara.
Contractul individual de munca cu timp partial trebuie sa cuprinda aceleasi elemenete ca orice contract individual de munca cu timp normal, precum si:
- durata muncii si repartizarea programului de lucru;
- conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
- interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Modelul contractului individual de munca a fost aprobat prin Ordinul nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, publicat in M. Of. nr. 139 din 4 martie 2003 si modificat prin Ordinul MMSS nr. 76 din 11 martie 2003, publicat in M. Of. nr. 159 din 12 martie 2003.
Astfel, la lit. h) punctul 2 este mentionata durata muncii pentru fractiunea de norma unde se mentioneaza 24 ore pe saptamana. La acelasi articol la lit. a) se gaseste repartizarea programului de lucru si se inregistreaza programul real de lucru.
Salariatului cu fractiune de norma ii este interzis sa efectueze ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Codul muncii prevede ca munca suplimentara se compenseaza cu ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia (art. 119 alin. (1).
Asadar, sporul pentru munca suplimentara se acorda numai in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul legal de 30 de zile.
Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 prevede la art. 41 alin.(2) lit. c) ca orele care nu au fost compensate cu timp liber corespunzator se platesc sub forma de spor care este de 100% din salariu de baza.
Deoarece regula este ca se aplica prevederea mai favorabila pentru salariati, orele suplimentare se platesc cu un spor de 100% din salariul de baza.