Tot ce trebuie sa stim despre invoire. De la tabu la drept concret!

05 Septembrie 2014
05 Septembrie 2014
invoirece este invoireainvoire angajatinvoirea in codul munciiabsenta salariat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Ne invoim, uneori mai des decat spera angajatorii ca o vom face. Ne invoim cand apare un eveniment neasteptat, inopinat. Daca am fi putut sa il anticipam, ne-am fi luat concediu fara plata sau concediu de odihna.


Din pacate, uneori trebuie sa te invoiesti. Iata si cateva dintre intrebarile pe care le vom adresa in materialul prezent:
Ce cred angajatorii despre invoire?
Ce spune Codul muncii despre invoire?
Pana unde merg drepturile salariatului si unde incep suspiciunile de absenteism concret?


"In principiu, invoirea trebuie sa fie un act aprobat in cazul in care exista o urgenta care a impiedicat angajatul sa solicite, in mod regulamentar, concediu de odihna sau medical. La noi se practica foarte mult “invoirea partiala”, pe sistemul “vin si eu la 12 in loc sa vin la 8 ». Nu cred ca este bine sa apara o obisnuinta din partea angajatilor in a solicita, si a primi, astfel de invoiri pentru ca, din experienta, ele dau peste cap intregul program de lucru. In plus, sa nu uitam ca « invoirea » nu este reglementata in Codul Muncii ci reprezinta o intelegerea a partilor, pentru situatii « accidentale ». Daca devine repetitiva poate reprezenta o problema."
M.J., manager departament de marketing

Conform specialistilor, invoirea, desi ea nu este reglementata legal este utilizata. Angajatorii nu o vad cu ochi buni de la bun inceput, tinem sa va asiguram, in eventualitatea in care aveati banuieli diferite.

In practica, in baza principiului libertatii contractuale, se intalneste invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului pe perioada absentei de la locul de munca.

Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.

Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca.

In practica, invoirea se acorda, de regula, atunci cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.

Nefiind suspendat contractul de munca pentru invoire, nu se inregistreaza in ReviSal insa se face plata salariului. Nu exista invoire neplatita.

Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat “invoit” pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru.

Prin urmare, la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei de concediu medical se vor lua in calcul si zilele in care salariatul a fost invoit.

Asadar nu exista invoire fara plata. In toate cazurile, daca angajatorul a fost de acord cu invoirea aceasta se plateste si nu afecteaza cu nimic salariul.

In situatia in care salariatul lipseste de la serviciu cu acordul angajatorului (acord manifestat prin aprobarea cererii de invoire a salariatului in cauza de catre angajator), acesta va fi pontat si pentru orele respective, beneficiind in mod corespunzator de salariu.

Concediul fara plata se aproba la solicitarea salariatului printr-o cerere si suspenda contractul de munca.

Asadar, daca insa salariatul a solicitat concediu fara plata si exista o cerere a salariatului in acest sens, concediul fara plata suspenda contractul de munca.

Incepand cu data de 01 august 2011 perioada si cauzele de suspendare ale contractului individual de munca se vor inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal) in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.

In mod clar, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Salariatul caruia i s-a aprobat concediu fara plata pentru o zi i se va suspenda contractul de munca pentru ziua respectiva, suspendare ce va fi inregistrata si in Revisal iar salariul va fi diminuat corespunzator. La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei de concediu medical nu se va lua in calcul si ziua in care salariatul a fost in concediu fara plata.

Prin urmare, in baza principiului libertatii contractuale, se intalneste invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului pe perioada absentei de la locul de munca.

"Am o fabrica de mobila. De ceva vreme incerc sa recrutez oameni pentru ca as mai avea nevoie de cel putin doua persoane serioase. Cand spun persoane serioase nu ma refer la calificare, ci sa nu ma sune dimineata sa imi spuna ca: azi nu am chef sa vin la munca sau sa nu fie personae care au incalcat legea.

Mai nou am introdus cazierul juduciar obligatoriu ca sa nu ma mai sune persoane care au fost lipsite de libertate. Daca salariatii mei au o problema personala de rezolvat pentru mine inseamna ca nu se concentreaza la ceea ce au de facut ci se gandesc la problemele personale.

Imi place sa cred ca atunci cand sunt la munca sund dedicati exclusiv activitatii, indeletnicirii pentru care eu ii platesc. Prin urmare, daca salariatii mei au nevoie de doua ore liber sa rezolve oarece probleme aprob fara sa stau pe ganduri stiu ca daca eu sunt alaturi de ei si ei vor fi alaturi de mine. Si exemplele sunt foarte multe.
De exemplu: Inainte de Paste am pierdut 8000 euro pentru ca am apucat sa le promit muncitorilor ca au o saptamana liber. Am preferat sa pierd banii si nu muncitorii. Este foarte greu sa gasesti oameni seriosi, iar atunci cand ii gasesti si esti multimit de ei incerci sa ii motivezi sa fie si ei multumiti.

Prin urmare, eu angajator, aprob invoirea si niciodata nu le cer angajatilor mei sa faca cerere pentru concediu fara plata.
Prefer sa lucreze in ziua in care au probleme de rezolvat fie si 4 ore, stiu ca ei vor fi foarte productivi in cele 4 ore, decat sa il pontez in concediu fara plata (situatie care ii demotiveaza financiar pe Salariati)."

George Florin Muscalu, Director Fabrica de Mobila


"De cele mai multe ori am coordonat echipe mici, de pana la 7 oameni, impreuna cu care am construit o relatie bazata pe incredere. Cu foarte putine exceptii, am lucrat cu oameni seriosi, pe care te puteai baza.

Nu consider invoirea un drept al salariatului, insa am aprobat de fiecare data astfel de solicitari pentru ca au existat explicatii credibile din partea colegilor. In activitatea noastra de publishing sunt nenumarate prilejuri de a recupera orele de invoire. A-I acorda cuiva cateva ore libere sa rezolve o problema stringenta e un alt fel de motivare pentru angajati, un mod de a ti-I tine aproape si de a construi un climat placut la locul de munca."

A.M., Manager Departament de Publishing

Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.

Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat “invoit” pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru.

Invoirea nu afecteaza plata indemnizatiei pentru cresterea copilului cata vreme salariatul beneficiaza de salariu in perioada in care este invoit.

"Acum sinceri sa fim pana la capat, nu prea ai cum sa spui tu. Vine angajatul si iti spune ca are o problema neasptata. Ori intarzie cateva ore, ori nu mai poate ajunge deloc. Fericite sunt cazurile in care poate recupera la timp. Si mai fericite sunt cazurile in care se invoieste sa stea acasa, unde isi poate desfasura activitatea, in unele cazuri. Daca nu intra in aceste categorii, rugam colegii sa ii tina locul sau chemam pe cineva pe care apoi vom recompensa cu timp liber pentru munca suplimentara depusa. Nu refuzam niciodata invoirile pentru ca nimeni nu are de gand sa abuzeze de aceste oportunitati. Este vorba despre incredere reciproca. Cel putin asa este la noi in departament."
M.N., manager Divizie Creatie

"Au fost cazuri in care anumiti angajati au tot avut intamplari nefericite. Chiar saptamana trecuta am avut o angajata pe care am suspectat-o ca ma minte. Mi-a spus ca a mancat arahide si ca nu stia ca este alergica. Concret, s-a invoit sa dea o fuga pana la medic, de dimineata. A venit cu cateva ore inainte de terminarea programului cu promisiunea sa recupereze timpul. Intr-adevar era o alergie. Avea si bilet de trimitere catre alergolog si o lista lunga de medicamente de luat de la farmacie. Sunt cazuri si cazuri. Noi ne bazam ca nu suntem mintiti, ca exista bun simt si atunci totul este in regula."
A.F. manager departament HR


Analiza realizata cu sprijinul specialistilor PortalCodulMuncii.ro





NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]