2. Conflictele de drepturi

26 Februarie 2006
26 Februarie 2006
conflicte de drepturi
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conflictele de drepturi

1. Notiune

    Conflictele de drepturi sunt definite ca fiind acele conflicte de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi sau alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca .
    Conflictele de drepturi se rezolva in fata instantei judecatoresti. Modalitatea concreta de rezolvare a acestora este guvernata de regulile jurisdictiei muncii (vezi cap. J 10). Spre deosebire de conflictele de interese, conflictele de drepturi nu se solutioneaza prin conciliere, mediere, arbitraj sau greva . Totusi, procedura amiabila - incercarea de impacare a partilor - este utilizata si in solutionarea conflictelor de drepturi (vezi cap. M 20).
     Astfel, potrivit art. 76 din Legea nr. 168/1999, la prima zi de infatisare, inainte de intrarea in dezbateri, instanta are obligatia sa incerce stingerea conflictului de drepturi prin impacarea partilor.

   Potrivit art. 67 si 68 din Legea nr. 168/1999, din categoria conflictelor de munca fac parte:
a) conflictele in legatura cu incheierea, executarea, modificarea , suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca .

Exemplu

- refuzul angajatorului de a elibera salariatului documentul care atesta activitatea desfasurata de catre salariat si vechimea in munca ;
- neplata salariului in cuantumul prevazut sau la termenul prevazut in contractul individual de munca ;


- nerespectarea procedurii de concediere;
- nerespectarea procedurii de aplicare a sanctiunilor disciplinare etc.

b) conflictele in legatura cu executarea contractelor colective de munca .

Exemplu

- neacordarea platilor compensatorii la concedierea pentru motive economice, potrivit prevederilor cuprinse in contractul colectiv de munca ;
- neacordarea sporului pentru munca suplimentara , in cuantumul prevazut in contractul colectiv de munca etc.

c) conflictele in legatura cu plata unor despagubiri pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de parti prin neindeplinirea sau indeplinirea necorespunza toare a obligatiilor stabilite prin contractul individual de munca .

Exemplu

- refuzul angajatorului de a-l despagubi pe salariatul care a suferit un prejudiciu in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu etc.

d) conflictele in legatura cu constatatrea nulitatii contractelor individuale sau colective de munca sau a unor clauze ale acestora;
e) conflictele in legatura cu constatarea incetarii aplicarii contractelor colective de munca .

     Este esentiala identificarea conflictelor de drepturi si distingerea lor de celelalte tipuri de litigii, deoarece numai conflictele de drepturi se solutioneaza potrivit regulilor speciale ale jurisdictiei muncii (vezi cap. J 10). Aceste reguli deroga (se abat) de la dreptul comun, fiind mai exigente pentru angajator.
    Celelalte litigii in care o unitate poate fi angajata se supun regulilor de drept comun. Astfel, nu sunt considerate conflicte de drepturi conflictele dintre unitati si persoanele care presteaza diferite activitati acestora, in temeiul altor contracte decat contractul individual de munca .

Exemplu

Conflictul nascut intre unitate si o persoana care desfasoara pentru aceasta o activitate in temeiul unui contract civil de prestari-servicii este un litigiu civil, care va fi guvernat de regulile de drept comun. Ca urmare, instanta competenta sa il solutioneze va fi judecatoria de la domiciliul paratului, nu se vor aplica regulile privitoare la rapiditatea solutionarii litigiului, sarcina probei va reveni reclamantului etc.

2. Partile unui conflict de drepturi

a) salariatii, precum si orice alta persoana titulara a unui drept sau a unei obligatii in temeiul legii sau al contractelor colective de munca ;
b) angajatorii - persoane fizice si/sau persoane juridice - agentii de munca temporara , utilizatorii, precum si orice alta persoana care beneficiaza de o munca desfasurata in conditiile Codului muncii;
c) sindicatele si patronatele;
d) alte persoane juridice sau fizice care au aceasta vocatie in temeiul legilor speciale sau ale Codului de procedura civila .

   Cu privire la sindicate, trebuie aratat ca , in temeiul art. 28 alin. (2) din Legea nr. 54/2003 acestea au dreptul de a formula actiune in justitie in numele membrilor lor, chiar fara a avea nevoie de un mandat expres din partea celor in cauza . Aceasta inseamna ca , chiar daca un salariat nu a introdus actiune impotriva angajatorului sau, ar putea-o face sindicatul, in numele lui! Reglementarea este periculoasa . In plus exista si dificultati practice rezultate din necorelarea acestui text cu prevederile art. 222 din Codul muncii, potrivit carora "la cererea membrilor lor, sindicatele pot sa ii reprezinte pe acestia in cadrul conflictelor de drepturi".

SFATUL NOSTRU

   Dupa cum si Legea nr. 54/2003 prevede, actiunea nu poate fi introdusa sau continuata daca salariatul in cauza se opune sau renunta la judecata . Dar in practica au aparut cazuri in care sindicatul a actionat fara ca macar sa-l fi incunostintat pe salariat de aceasta. Salariatul nu s-a opus, deoarece nu a fost informat! Uneori sindicatul tine chiar ascunsa fata de salariat introducerea cererii, deoarece doreste sa utilizeze prilejul oferit pentru a declansa un conflict in unitate.
    Se recomanda ca, daca a fost introdusa o actiune impotriva dvs. de catre sindicat, in numele unuia dintre salariati, primul lucru pe care il faceti sa fie acela de a va interesa daca salariatul este propriu-zis de acord cu introducerea cererii. Daca de fapt acesta nu este de acord cu introducerea cererii, va trebui informata instanta imediat cu privire la aceasta. Cheltuielile de judecata se vor plati de catre sindicat.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]