In urma unui anunt din partea oficialilor de la Bruxelles, functionarii publici ar fi trebuit sa lucreze si in a doua parte a zilei pentru a sustine astfel reducerea costurilor, insa angajatii institutiilor europene au refuzat vehement aceasta prevedere.
Functionarii europeni sunt unii dintre angajatii cu cele mai mari salarii din acest domeniu, iar programul lor de munca este in prezent de 37,5 ore. Prin comparatie, timpul saptamanal de munca al romanilor este de 41,3 ore pe saptamana, aceasta medie oferind Romaniei un loc printre tarile in care se munceste cel mai mult.
Programul functionarilor europeni ar urma astfel sa ajunga la 40 de ore pe saptamana, fapt care a facut ca sindicatele celor circa 55.000 de functionari UE sa se opuna instantaneu unei astfel de modificari, motivand ca productivitatea ar avea de suferit, iar viata personala a angajatilor ar fi afectata.
Chiar daca in Europa criza datoriilor de stat este in continuare un subiect cu acelasi grad de risc, angajatii din Comisia Europeana, Parlamentul European sau Consiliul Ministrilor isi desfasoara activitatea fara sa se tina cont de masurile de reorganizare aplicate in cazul milioanelor de europeni din tarile cu probleme financiare.
Cele mai mici salarii in institutiile europene sunt de 2.500 euro si ajung pana la 17.000 euro. Circa 40% dintre angajatii acestor institutii primesc lunar salarii de peste 6.500 euro. In plus, functionarii UE se bucura de 42 de zile libere pe an (24 de zile concediu de odihna, 11 zile in care institutiile UE sunt inchise, alte sarbatori publice). De asemenea, acestia pot primi alte 24 de zile libere, in cazul in care compenseaza pentru o perioada cu 45 de minute pe zi in plus la serviciu.
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta