Fisa de identificare a factorilor de risc profesional este obligatorie? Trebuie sa fie atasata la fisa de instruire individuala?
Conform legislatiei in vigoare, serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca.
Nu uitam faptul ca examinarile medicale profilactice se efectueaza in baza fisei de identificare a factorilor de risc profesional.
Dupa cum bine stim, examenul medical la angajarea în munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare.
Important de retinut este faptul ca dosarul medical si fisa de identificare a factorilor de risc profesional se pastreaza la structura de medicina muncii pe durata derularii contractului cu angajatorul.
Legis Plus Legislatia Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
In mod clar, dosarul medical si fisa de identificare a factorilor de risc profesional pot fi, la solicitare, predate noii structuri de medicina muncii agreate de angajator.
Atentie! Dosarele medicale trebuie pastrate la structurile de medicina muncii cel putin 40 de ani de la incetarea expunerii, in cazul expunerii profesionale la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca.
La schimbarea locului de munca in alta unitate, lucratorului i se vor inmana, la solicitare, copii ale dosarului sau medical si ale fisei de identificare a factorilor de risc profesional, pentru a fi predate structurii de medicina muncii a unitatii respective.
In concluzie, fisa de identificare a factorilor de risc profesional este obligatorie. In caz contrar, inspectorii de munca vor institui sanctiunile aferente acestei abateri.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro