Studiu de caz: Dispozitiile care reglementeaza supravegherea sanatatii lucratorilor

08 Septembrie 2011
08 Septembrie 2011
supravegherea sanatatiiexamene medicale angajatifactori de risc profesional
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 9.09.2011

In ceea ce priveste supravegherea sanatatii lucratorilor, angajatorul este obligat prin lege sa asigure o serie de conditii care se refera la mai multe aspecte ale acestui factor din campul muncii. In concret, trebuie stiut ca supravegherea sanatatii lucratorilor reprezinta totalitatea serviciilor medicale care asigura prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, precum si mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a lucratorilor.

Angajatorul are obligatia de a detine o evaluare a riscurilor asupra sanatatii lucratorilor si de actualiza evaluarea riscurilor de fiecare data cand se produc schimbari care o pot modifica semnificativ. Tot angajatorul va trebui sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale. De asemenea, angajatorul solicita efectuarea examenului medical la angajare, prin completarea fisei de solicitare a examenului medical si a fisei de identificare a factorilor de risc profesional.

Modelele pentru fisa de solicitare a examenului medical si fisa de identificare a factorilor de risc profesional se regasesc in Anexele nr. 2 si nr. 3 la H.G. nr. 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

Angajatorul va tine seama de rezultatele supravegherii sanatatii lucratorilor atunci cand se iau masuri preventive tehnico-organizatorice la locul de munca si va informa lucratorii in legatura cu rezultatele supravegherii sanatatii lor.

In continuare, sunt prezentate serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor:

1)    Examenul medical la angajarea in munca

Rolul acestui tip de serviciu medical este acela de a stabili aptitudinea, aptitudinea conditionata, inaptitudinea permanenta sau inaptitudinea temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care, in calitate de angajator, doriti sa il desemnati pe viitorul lucrator.

Aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului, din punct de vedere medical, de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical in vreme ce inaptitudinea temporara in munca reprezinta incapacitatea medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca, in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca, pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina muncii.

Inaptitudinea permanenta in munca reprezinta incapacitatea medicala permanenta a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca.

Angajatorul solicita efectuarea examenului medical la angajarea in munca pentru:

-    lucratorii pe care urmeaza sa ii angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
-    lucratorii carora le schimbati locul de munca sau pe care ii detasati in alte locuri de munca ori in vederea altor activitati;
-    lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.

Examenul medical la angajare se finalizeaza prin completarea de catre medicul de medicina muncii a fisei de aptitudine in doua exemplare: unul pentru angajator si unul pentru angajat. Fisa de aptitudine trebuie sa contina concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv. Modelul pentru fisa de aptitudine se regaseste in Anexa nr. 5 la H.G. nr. 355/2007 cu modificarile si completarile ulterioare.

2)    Examenul medical de adaptare

Examenul medical de adaptare in munca se efectueaza la indicatia medicului specialist de medicina muncii, in prima luna de la angajare, si are drept scopuri:

-    sa completeze examenul medical la angajarea in munca, in conditiile concrete ale noului loc de munca, respectiv organizarea fiziologica a muncii, a mediului de munca, relatiile om-masina, relatiile psihosociale in cadrul colectivului de munca;
-    sa ajute organismul celui angajat sa se adapteze la noile conditii;
-    sa determine depistarea unor cauze medicale ale neadaptarii la noul loc de munca si sa recomande masuri de inlaturare a acestora.

3)    Examenul medical periodic

Examenul medical periodic se efectueaza obligatoriu pentru toti lucratorii si are drept scopuri:
-    confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii in munca pentru profesia/functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea si s-a eliberat fisa de aptitudine;
-    depistarea aparitiei unor boli care constituie contraindicatii pentru locurile de munca si activitatile cu expunere la factori de risc profesional;
-    diagnosticarea bolilor profesionale;
-    diagnosticarea bolilor legate de profesie;
-    depistarea bolilor care constituie risc pentru viata si sanatatea celorlalti lucratori in cadrul aceluiasi loc de munca;
-    depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unitatii, pentru calitatea produselor sau pentru populatia cu care lucratorul vine in contact prin natura activitatii sale.

Frecventa examenului medical periodic este stabilita prin fisele intocmite conform modelului prevazut in Anexa nr. 1 la H.G. nr. 355/2007 si poate fi modificata numai la propunerea medicului specialist in medicina a muncii, cu informarea angajatorului. Examenul medical periodic se finalizeaza de asemenea prin completarea de catre medicul de medicina muncii a fisei de aptitudine in doua exemplare: unul pentru angajator si unul pentru angajat.

4)    Examenul medical la reluarea activitatii

Examenul medical la reluarea activitatii se efectueaza dupa o intrerupere a activitatii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii si are drept scopuri:
-    confirmarea aptitudinii lucratorului pentru exercitarea profesiei/functiei avute anterior sau pentru exercitarea noii profesii/functii la locul de munca respectiv;
-    stabilirea unor masuri de adaptare a locului de munca si a unor activitati specifice profesiei sau functiei, daca este cazul;
-    reorientarea spre un loc de munca nou, care sa ii asigure lucratorului mentinerea sanatatii si a capacitatii sale de munca.

Atentie! In cazul fiecaruia dintre examenele medicale prezentate mai sus, persoana examinata are dreptul de a contesta rezultatul dat de catre medicul specialist in medicina muncii privind aptitudinea sa in munca.

5)    Promovarea sanatatii la locul de munca

Promovarea sanatatii la locul de munca se realizeaza prin supravegherea activa a sanatatii lucratorilor dvs. in raport cu caracteristicile locului de munca si, in mod particular, cu factorii de risc profesionali.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]