Regasiti mai jos un model de fisa evaluare riscuri
SSM privind imbolnavirea cu COVID-19, alaturi de varianta editabila si completa.
LISTA DE IDENTIFICARE A FACTORILOR DE RISC DE ACCIDENTARE SI IMBOLNAVIRE PROFESIONALA Impotriva contaminarii cu virusul COVID -19 la locul de munca
TABLOUL FACTORILOR DE RISC ORIENTAT PE ELEMENTELE SISTEMULUI DE MUNCA
A. FACTORI DE RISC SPECIFICI MIJLOACELOR DE PRODUCTIE
1. Inhalarea unor aerosoli contaminati cu virusul COVID-19
2. Contactul cu pielea al unor suprafete posibil contaminate cu virusul COVID-19
3. Nerespectarea indicatiilor privind interzicerea prepararii, consumului ori pastrarii produselor alimentare sau a bauturilor ori aplicarea de produse cosmetice in locurile nedezinfectate
4. Nerespectarea in timpul procesului tehnologic a tehnicilor specifice de igienizare si protectie
5. Contact direct cu suprafete pe care le ating si alte persoane in mod constant, fara a fi dezinfectate prealabil
6. Curatarea necorespunzatoare a instrumentelor si dispozitivele de prindere
7. Contact accidental cu suprafete umede, alunecoase
8. Contact intens cu alte persoane la mai putin de 2 metri fara echipament de protectie
9. Lucrul cu materiale neigienizate si fara echipament de protectie
B. FACTORII DE RISC SPECIFICI MEDIULUI DE MUNCA
1. Temperatura aerului oscilanta si umiditate foarte scazuta
2. Curenti de aer favorizati de deschiderea usilor si neetanseitatile incaperii
3. Aer uscat si care poate pastra virusul in incapere
4. Neaerisirea incaperilor in care poate exista virusul
C. FACTORI DE RISC PROPRII SARCINII DE MUNCA
1. Ritm mare de lucru, care poate duce la bournout si scaderea sistemului imunitar
2. Efort dinamic pentru perioade lungi de timp
3. Suprasolicitarea atentiei la miscarile repetitive de ciclu scurt pe perioade lungi de timp fara pauze
4. Munca este concentrata si solicitanta neuropsihosenzorial, legata de atentia distributiva pe o zona intinsa si multiple echipamente de munca
D. FACTORI DE RISC PROPRII EXECUTANTULUI
1. Executarea de operatii fara echipament de protectie
2. Igienizarea necorespunzatoare a recipientelor
3. Contact cu virusul fara echipament de protectie
4. Contact cu oameni posibil purtatori ai virusului, fara echipament de protectie
5. Lucrul cu echipamente nedezinfectate
6. Deplasari, stationari in zone inchise si neaerisiter
7. Depozitarea produselor in alte locuri decât cele stabilite
8. Lipsa igienei si dezinfectarii frecvente la locul de munca
9. Nerespectarea normelor de igiena si anuntare a simptomelor asemanatoare celor pe care le produce virusul COVID-19 in timpul si dupa terminarea programului de munca.
10. Minimalizarea pericolului prin nerespectarea instructiunilor de lucru si protectie a muncii
11. Executarea unor operatii periculoase din proprie initiativa, neprevazute in sarcina de munca
12. Prezentarea la lucru in conditii psihico-fiziologice necorespunzatoare (oboseala, stres, sub influenta alcoolului, droguri etc.)
13. Prezentarea la locul de munca a persoanelor peste 65 ani
14. Neutilizarea echipamentului individual de protectie si a celorlalte mijloace de protectie din dotare