Va prezentam mai jos care sunt prevederile actuale referitoare la examenul medical la angajare, stabilind si in ce conditii este permis controlul anti-doping.
In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au obligatia sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii, astfel cum prevede Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.
Examenul medical la angajarea in munca este unul dintre serviciile medicale profilactice prin care care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor si este reglementat legal de HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art. 16 alin. (3) din acest act normativ, examenul medical la angajarea in munca consta in:
a) anamneza medicala profesionala si neprofesionala si examenul clinic general, conform modelului dosarului medical prevazut in anexa nr. 4;
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
b) examenele medicale clinice si paraclinice, conform modelului de fisa prevazut in anexa nr. 1.
Alin. (4) al aceluiasi articol prevede ca la indicatia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilitatilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical la angajarea in munca pentru locurile de munca si activitatile cu expunere la factori de risc profesional cuprinde si examene medicale suplimentare celor prevazute in anexa nr. 1.
Asadar, examenul medical la angajarea in munca consta in examenele medicale clinice si paraclinice, conform modelului de fisa prevazut in anexa nr. 1 din HG 355/2007, dar exista, totodata, posibilitatea oferita de legiuitor ca in functie de locul de munca si activitatea desfasurata de salariat sa fie efectuate examene medicale suplimentare.
Chiar daca legea nu stabileste in mod expres tipul examenelor medicale suplimentare apreciem ca se naste astfel posibilitatea unor examene medicale indicate de medicul de medicina muncii.
Totodata, apreciem ca existenta unor acte normative cu caracter special pentru anumite categorii de personal sau in anumite domenii de activitate poate crea cadrul legal pentru efectuarea unor examene medicale care sa includa controale specifice precum controlul doping.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro