Medicina Muncii. Servicii medicale profilactice. Supravegherea sanatatii lucratorilor

Maria Nicutar
Maria Nicutar
19 Noiembrie 2015
19 Noiembrie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
Examenul medical la angajarea in muncamedicina munciiServicii medicale profilacticesupravegherea sanatatii lucratorilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In orice domeniu de activitate ne-am afla, indiferent ca discutam despre sectorul public sau cel privat, angajatorii sunt obligati sa respecte reglementarile in vigoare privind supravegherea sanatatii lucratorilor.

Lucratorii nu vor fi implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.


Notiunea de Medicina Muncii este reglementata prin HG nr. 355/2007 publicata in Monitorul Oficial nr. 332 din 17 mai 2007.

Supravegherea sanatatii lucratorilor reprezinta totalitatea serviciilor medicale care asigura prevenirea, despistarea, dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, precum si mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a lucratorilor.

Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt:

- examenul medical la angajarea in munca

- examenul medical de adaptare

- examenul medical periodic

- examenul medical la reluarea activitatii

- supraveghere speciala

- promovarea sanatatii la locul de munca.


Aceste categorii de servicii medicale profilactice sunt detaliate in cuprinsul acestui material.


Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de specialisti de medicina a muncii.

Serviciul de medicina a muncii care asigura supravegherea starii de sanatate a lucratorilor va intocmi si va prezenta angajatorului, anual, un raport care va cuprinde in principal concluziile evaluarii starii de sanatate a lucratorilor, precum si recomandari medicale privind promovarea sanatatii la locul de munca.

Atentie la faptul ca se instituie amenzi de la 4.000 de lei la 8.000 de lei in cazul angajatorilor care nu respecta obligatia de a angaja numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care o vor executa si de a asigura controlul medical periodic si, dupa caz, a controlului psihologic periodic, ulterior angajarii.

Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.


Examenul medical la angajarea in munca se realizeaza pentru:

- lucratorii ce urmeaza sa fie angajati cu CIM pe perioada determinata sau nedeterminata.
- lucratorii care isi modifica locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
- lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.

Examenul medical la angajarea in munca se realizeaza la solicitarea angajatorului. Acesta va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare si fisa de identificare a factorilor de risc profesional.

Examenul medical la angajarea in munca consta in:

- anamneza medicala profesionala si neprofesionala si examenul clinic general;
- examenele medicale clinice si paraclinice;

Rezultatele examenului clinic si ale celorlalte examene medicale se inregistreaza in dosarul medical.

Medicul specialist de medicina muncii, in baza:

- fisei de solicitare a examenului medical la angajare,

- fisei de identificare a factorilor de risc profesional,

- dosarului medical

- examenelor medicale efectuate

.. va completa fisa de aptitudine si va da concluzia examenului medical la angajare, dupa cum urmeaza:


1. apt

2. apt conditionat

3. inapt temporar

4. inapt pentru locul de munca respectiv.

Inaptitudinea temporara in munca reprezinta o stare de incapacitate medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de muna, in profesia/ functia pentru care se solicita examenul medical. Inaptitudinea temporara poate fi anulata la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina a muncii.

Inaptitudinea permanenta in munca reprezinta incapacitatea medicala permanenta a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/ functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca.

EXAMENUL MEDICAL DE ADAPTARE IN MUNCA
Examenul medical de adaptare in munca se efectueaza la indicartia medicului de medicina a muncii, in prima luna de la angajare.

Iata care sunt obiectivele examenului medical de adaptare in munca:

- sa completeze examenul medical la angajarea in munca, in conditiile concrete ale noului loc de munca, respectiv organizarea fiziologica a muncii, a mediului de munca, relatiile om-masina, relatiile psihosociale in cadrul colectivului de munca;

- sa ajute organismul celui angajat sa se adapteze la noile conditii de lucru;

- sa determine depistarea unor cauze medicale ale neadaptarii la noul loc de munca si sa recomande masuri de inlaturare a acestora.


EXAMENUL MEDICAL PERIODIC

Examenul medical periodic se realizeaza obligatoriu pentru toti lucratorii.

Iata care sunt obiectivele examenului medical periodic:

- sa confirme sau sa infirme la perioade de timp stabilite a aptitudinii de munca pentru profesia/ functia si locul de munca pentru care s-a realizat angajarea si s-a dispus eliberarea fisei de aptitudini;

- sa depisteze aparitia unor boli care constituie contraindicatii pentru locurile de munca si activitatile cu expunere la factorii de risc profesional;

- sa diagnosticheze bolile profesionale;

- sa permita diagnosticarea bolilor legate de profesie;

- sa permita depistarea bolilor ce constituie risc pentru viata si sanatatea celorlalti lucratori din acel loc de munca;

- sa permita depistarea bolilor ce constituie risc pentru securitatea unitatii, pentru calitatea produselor sau pentru populatia cu care lucratorul vine in contact prin natura activitatii sale.

Cum se stabileste frecventa examenelor medicale periodice?

Prin fisele intocmite conform modelului prevazut in anexa nr. 1 la HG nr. 355/2007.

Examenul medical periodic se finalizeaza prin completarea de catre medicul de medicina muncii a unei fise de aptitudini in doua exemplare, pentru angajat si pentru angajator.


EXAMENUL MEDICAL LA RELUAREA ACTIVITATII

Examenul medical la reluarea activitatii se realizeaza atunci cand salariatul a avut o intrerupere a activitatii de minim 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alta modificare, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii.

Iata care sunt obiectivele efectuarii examenului medical la reluarea activitatii:

- sa se confirme aptitudinea lucratorilor pentru exercitarea profesiei/ functiei detinute anterior sau noii profesii/ functii la locul de munca respectiv;
- sa se stabileasca masuri de adaptare a locului de munca si a unor activitati specifice profesiei sau functiei, daca este cazul;
- sa se dispuna reorientarea catre un alt loc de munca, prin care sa se asigure lucratorului mentinerea sanatatii si a capacitatii sale de munca.

Atentie la faptul ca HG nr. 355/2007 prevede la art. 25 ca medicul de medicina muncii este indreptatit sa efectueze examenul medical la reluarea activitatii ori de cate ori il considera necesar, in functie de natura bolii sau a accidentului pentru care lucratorul a absentat din productie.

SUPRAVEGHEREA SPECIALA

Supravegherea speciala reprezinta examenul medical profilactiv efectuat de catre medicul de medicina a muncii, prin care se va stabili aptitudinea in munca in cazul lucratorilor care se incadreaza in urmatoarele categorii:

- persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani impliniti;

- persoane cu varsta de peste 60 de ani impliniti;

- femei gravide;

- persoane cu handicap;

- persoane dependente de droguri, de alcool;

- persoane stangace;

- persoane cu vederea monoculara si persoane in evidenta cu boli cronice.

PROMOVAREA SANATATII LA LOCUL DE MUNCA


Promovarea sanatatii la locul de munca se realizeaza prin supravegherea activa a sanatatii lucratorilor in raport cu toate caracteristicile locului de munca si in mod particular cu factorii de risc profesionali.

Ministerul Sanatatii Publice este autoritatea competenta in domeniul medicinii muncii si al supravegherii starii de sanatate a lucratorilor.

Lucratorii trebuie sa fie informati cu privire la rezultatele proprii ale supravegherii sanatatii lor. (art. 36 din HG nr. 355/2007)

Lucratorii vor avea acces, la cerere, la toate informatiile referitoare la starea lor de sanatate.

Lucratorii sunt obligati sa se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sanatatii la locul de munca, potrivit planificarii efectuate de catre medicul de medicina muncii, cu acordul angajatorului. (art. 39 din HG nr. 355/2007)

Lucratorii au dreptul sa consulte medicul specialist de medicina muncii pentru orice simptome pe care le atribuie conditiilor de munca si activitatii pe care o desfasoara. (art. 40 din HG nr. 355/2007)

Atunci cand lucratorul isi schimba locul de munca in alta unitate, va primi, la solicitarea sa, copii ale dosarului sau medical si ale fisei de expunere la riscuri profesionale, pentru a fi predate la structura de medicina a muncii a unitatii respective.

Atentie!
Medicul specialist de medicina muncii si medicul de familie al lucratorului se vor informa reciproc si operativ referitor la aparitia unor modificari in starea de sanatate a lucratorului. (art. 44 din HG nr. 355/2007).


Surse: Codul Muncii
Legea nr. 319/2006 privind protectia si securitatea muncii
HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor



 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]