Prevenirea si stingerea incendiilor in sectorul HORECA

risc de incendiuriscuri ssmsituatii de urgentaPrevenirea si stingerea incendiilorapararea impotriva incendiilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Principalele performante privind siguranta la foc trebuie asigurate pe intreaga durata de utilizare a constructiilor, in functie de:

Riscul de izbucnire a incendiilor; conditiile de siguranta in caz de incendiu;

Comportarea la foc a constructiei in ansamblu si a principalelor ei componente;

Caracteristicile specifice ale elementelor si materialelor utilizate;

Posibilitatile de interventie pentru stingerea incendiilor;

Unitatea trebuie sa completeze planurile de interventii in situatii de urgenta elaborate de proiectant cu reguli si masuri specifice utilizarii, cu respectarea reglementarilor de specialitate in vigoare.

Pentru siguranta lucratorilor in caz de incendiu se stabilesc intervale de timp pentru alarmare, alertare, supravietuire, evacuare, localizare si stingere a incendiului, care sa permita corelarea acestor actiuni de interventie si de salvare cu dezvoltarea incendiului.

Constructiile unde exista risc de incendiu trebuie:
- Sa fie realizate din elemente de constructie care asigura un timp de supravietuire ce permite salvarea lucratorilor din incaperile constructiei si din spatiile de refugiu;

- Sa fie dotate cu sisteme automate de detectare si semnalizare si cu sisteme automate de anuntare a serviciilor proprii de pompieri si a pompierilor militari;

- Sa fie dotate cu instalatii care, in caz de incendiu, mentin temperatura, degajarile de fum si gaze toxice etc., in limitele care permit supravietuirea lucratorilor in intervalul in care se realizeaza evacuarea lor in locuri sigure din exteriorul cladirii sau in spatiile de refugiu prevazute in interiorul ei.

Atentie
Unitatea va asigura in toate cladirile cai de evacuare, suficiente ca numar, mod de dispunere, lungime, alcatuire si dimensionare, pentru a permite accesul lucratorilor in zone sigure in timp util. Caile de interventie in caz de incendiu, precum si punctele de stationare si alimentare a pompelor mobile de incendiu, se marcheaza corespunzator si se mentin permanent in stare de functionare, astfel incat sa poate fi utilizate in timp cat mai scurt si pe trasee usor de recunoscut. Sunt interzise blocarea, obturarea sau suprimarea cailor de acces sau evacuare in caz de incendiu, a surselor de alimentare cu apa si a mijloacelor de prevenire si stingere a incendiilor.

Produsele si substantele combustibile se vor utiliza numai in cantitatile strict necesare functionalitatii, fara a se depasi densitatea sarcinii termice stabilite. Produsele, materialele si substantele combustibile se amplaseaza la distanta or se protejeaza fata de surse de caldura, asa incat sa nu fie posibila aprinderea lor, ; Cele susceptibile de autoaprindere se dispun obligatoriu in zone ventilate.

Instalatiile tehnologice ale constructiilor si cele utilitare se folosesc in limitele conditiilor functionale, cu respectarea stricta a regulilor si masurilor de utilizare stabilite de producator si proiectanti.

In spatiile cu pericol de explozie se interzice: accesul persoanelor fara echipament de protectie corespunzator; utilizarea sculelor care pot produce scantei prin lovire; folosirea dispozitivelor, aparatelor, utilajelor, masinilor or a instalatiilor fara protectii corespunzatoare mediului.

Mijloacele de transport a produselor sau substantelor ce prezinta pericol de incendiu sau explozie vor fi echipate corespunzator prevederilor legale si se vor parca sau gara numai in locuri special destinate.

Deseurile, reziduurile, scurgerile si depunerile de produse combustibile din spatiile de depozitare se colecteaza si se indeparteaza ritmic, astfel incat sa nu conduca la initierea sau propagarea incendiilor.

Materialele si elementele de constructie combustibile se trateaza cu substante ignifuge sau se protejeaza impotriva radiatiilor termice, potrivit indicatiilor proiectantului.

Instalatiile si mijloacele de prevenire si stingere a incendiilor se intretin permanent in functiune, iar lucrarile de reparatii se realizeaza in timp cat mai scurt posibil, asigurandu-se in perioada respectiva masuri de protectie compensatorii. Este interzisa scoaterea din functiune a sistemelor si a dispozitivelor de protectie pe timpul functionarii instalatiilor cu pericol de incendiu. Este interzisa functionarea instalatiilor si a utilajelor cu improvizatii sau cu defectiuni care pot genera sau favoriza producerea incendiilor.

Nu sunt admise transvazarea, transportul si depozitarea produselor combustibile in ambalaje sau recipiente care favorizeaza incarcarea electrostatica sau care pot deversa prin spargere. Este interzisa punerea in functiune fara instructiuni de utilizare a aparatelor, dispozitivelor si echipamentelor care pot constitui surse de initiere a incendiilor.

Executarea, efectuarea probelor tehnologice, punerea in functiune si darea in exploatare a oricarei constructii, instalatii, amenajari sau schimbari de destinatie trebuie realizate astfel incat sa nu creeze pericol de incendiu pentru utilizatori.

Unitatea va asigura echiparea si dotarea cu mijloace tehnice destinate prevenirii si stingerii incendiilor, potrivit planurilor de interventie in situatii de urgenta, in functie de importanta, vulnerabilitatea, riscurile si pericolele de incendiu, precum si a conditiilor specifice.

La proiectarea, realizarea si utilizarea constructiilor noi de hoteluri, restaurante, cluburi, baruri etc. si a instalatiilor aferente acestora, ca si la lucrarile de modernizare, modificare sau transformare a celor existente, sunteti obligati sa respectati principiile stabilte de legislatia privind apararea impotriva incendiilor.



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Atentie! Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada!
Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Scapati instantaneu de stresul
intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
risc de incendiuriscuri ssmsituatii de urgentaPrevenirea si stingerea incendiilorapararea impotriva incendiilor

Data aparitiei: 10 Decembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Prevenirea si stingerea incendiilor in sectorul HORECA Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]