Prin urmare fisa de aptitudini ajunge la angajator cu 2 saptamani dupa incheierea CIM.
In aceasta situatie, contractul este nul?
Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutiile oferite de specialistii www.portalcodulmuncii.ro
Raspuns: Potrivit art. 27 alin. (1) din Codul muncii , o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Examenul medical la angajare in munca se realizeaza in conformitate cu prevederile HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.Potrivit art. 8 alin. (1) din acest act normativ, serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca iar conform art. 13, examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze. Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la HG 355/2007.
Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
Examenul medical la angajarea in munca este obligatoriu in conditiile aratate.
Pe cale de consecinta, fisa de aptitudine nu poate fi inlocuita cu alte inscrisuri cum ar fi adeverinta eliberata de medicul de familie sau de alt medic care sa ateste ca viitorul salariat este apt de munca.
Asa cum am aratat potrivit art. 27 alin. (1) din Codul muncii o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Iar art. 27 alin. (2) din acelasi cod prevede ca nerespectarea acestor prevederi atrage nulitatea contractului individual de munca.
Totodata, in conformitate cu prevederile art. 13 lit. j) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca angajatorul are obligatia sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii. Iar nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei potrivit art. 39 alin. (4) din Legea 319/2006.
Astfel, este obligatoriu ca salariatul sa fie apt pentru prestarea acelei munci, aceasta fiind atat o obligatie a angajatorului pentru a carei nerespectare este sanctionat contraventional cu amenda cat si o conditie de validitate a contractului individual de munca.
Conform art. 57 alin. (3) din Codul muncii , nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
Asadar, contractul individual de munca incheiat fara certifcatul medical prevazut de lege este sanctionat cu nulitatea absoluta intrucat s-a incalcat o norma de securitate si sanatate in munca imperativa. Dar daca, ulterior, certificatul este obtinut, nulitatea se acopera in baza art. 57 alin. (3) din Codul muncii .
Mai mult, angajatorul nu poate sa isi invoce propria culpa constand in faptul ca a angajat o persoana pentru care nu a solicitat efectuarea examenul medical la angajare in conditiile legii.