Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata prin medicii de medicina a muncii. Este demn de mentionat ca angajatorii au doua variante:
- sa angajeze medici cu competenta de medicina muncii;
- sa contracteze centre medicale de medicina muncii.
Responsabilitatile centrelor de medicina muncii in relatia cu angajatorii
Medicul specialist de medicina a muncii este principalul consilier al angajatorului si al reprezentantilor angajatilor in probleme de promovare a sanatatii in munca si in imbunatatirea mediului de munca din punctul de vedere al sanatatii in munca.
Intrucat, este si angajat in cadrul societatii, prin
fisa de post i se stabilesc responsabilitatile si atributiile specifice activitatii specifice.
Medicul de medicina muncii este responsabil de sanatatea angajatilor de la un anumit loc de munca si are urmatoarele indatoriri:
sa posede pe langa cunostinte medicale si stiintifice solide, bune capacitati de comunicare si relationare;
sa cunoasca procesele tehnologice si operatiunile indeplinite de catre muncitori, sa fie familiarizat cu proprietatile toxice ale materialelor folosite, precum si cu toate riscurile asociate locului respectiv de munca;
sa determine aptitudinea fizica si emotionala a unui angajat pentru locul sau de munca;
sa ofere consiliere angajatorului in vederea preventiei bolilor legate de locul de munca, sa le diagnosticheze la timp si sa le semnalizeze organelor competente atunci cand acestea apar;
sa posede o buna cunoastere a legislatiei in vigoare in domeniul sanatatii si securitatii in munca, a metodelor si regulilor de protectie a muncii;
sa respecte confidentialitatea relatiei medic/pacient, etica profesionala si legislatia in domeniu;
sa inteleaga atat problemele angajatorului, cat si cele ale muncitorilor;
Contracte de prestari servicii cu clinici de medicina muncii
De multe ori angajatorii se multumesc sa contracteze cabinete de medicina muncii cu scopul de a primi fisele de aptitudine ale salariatilor pentru a fi acoperiti in situatia controalelor inspectorilor de munca.
Ca regula generala, prin contractele de prestarii servicii angajatorii trebuie sa stabileasca in sarcina cabinetelor de medicina muncii, cel putin, urmatoarele responsabilitati:
1. Prestatorul va prezenta beneficiarului documentele care atesta capacitatea acestuia din punct de vedere profesional si tehnic pentru efectuarea examenelor medicale de medicina muncii.
2. Serviciile medicale profilactice care vor fi efectuate de Prestator sunt urmatoarele:
- efectuarea examenului medical la angajarea in munca;
- efectuarea examenului medical periodic;
- efectuarea examenului medical de adaptare;
- efectuarea examenului medical la reluarea activitatii;
- efectuarea examenului medical de supraveghere speciala;
- promovarea strategiei de asigurare a sanatatii la locul de munca;
- asigurarea protectiei maternitãtii la locul de munca.
3. Prestatorul va efectua examenul medical la angajarea in munca in baza riscurilor mentionate de Beneficiar in fisa de identificare a factorilor de risc profesional.
4. Prestatorul va efectua controlul medical de medicina muncii pe baza programarii efectuate de catre responsabilul de contract al Beneficiarului.
5. Prestatorul va elibera fise de aptitudine, in 2 (doua) exemplare, pentru fiecare salariat investigat, pe care le va transmite Beneficiarului in intervalul stabilit prin contract.
6. La incheierea efectuarii examenelor medicale prestatorul va intocmi centralizatoare ale prestatiilor efectuate (anexe la contract) care contin numarul si tipurile de prestatii medicale efectuate.
7. Pentru promovarea masurilor privind adaptarea la munca a lucratorilor si pentru imbunatatirea conditiilor de munca si de mediu, prestatorul va desfasura activitati de consiliere privind sanatatea si igiena ocupationala a lucratorilor si a reprezentantilor acestora din institutie si din comitetul de sanatate si securitate in munca dupa caz si colaboreaza cu personalul din compartimentul SSM.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<