Este demn de precizat ca la art. 142 lit. s) pct. 6 din Codul fiscal se prevede ca nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele avantaje primite in legatura cu o activitate dependenta: contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii 204/2006, precum si primele de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. s) si t) pentru veniturile neimpozabile, precum si primele aferente asigurarilor de risc profesional.
"O societate a contractat de la o clinica medicala abonamente medicale pentru salariatii proprii in valoarea de 20 euro/luna/salariat. Avand in vedere ca nu se depasesc 400 euro anual, nu se retin contributii sociale si impozit pe statul de plata. Cativa salariati doresc sa isi asigure si membrii de familie si sa li se retina din salariu suma pentru abonamentul acestora. Care este procedura legala in acest caz? Abonamentul pentru membrii de familie trebuie tratat ca un avantaj in natura? Daca da, cum isi va recupera firma banii pe care ii plateste pentru abonamentele membrilor de familie? Angajatorul ii poate refactura salariatului sumele pentru abonamentele apartinatorilor si sa se regleze astfel situatia prezentata? Daca da, care este procedura?"
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Serviciile medicale sub forma de abonament suportate de angajator pentru salariatii proprii nu reprezinta venit impozabil si nu se taxeaza cu contributii sociale in limita de 400 euro pe an.
Serviciile medicale sub forma de abonament suportate de angajator pentru membrii de familie ai salariatului reprezinta venituri salariale taxate cu impozit pe venit si contributii sociale intrucat textele legale citate exclud de la plata acestor taxe doar serviciile medicale sub forma de abonament suportate de angajator pentru salariatii proprii nu si pentru rudele salariatilor.
ATENTIE!
In situatia in care serviciile medicale pentru rudele salariatului sunt platite de angajator dar suportate de salariat, angajatorul efectueaza plata catre furnizorul de servicii medicale, iar salariatul achita angajatorului sumele respective. Aceasta modalitate de plata a serviciilor medicale se va mentiona intr-un contract incheiat intre angajator si salariat.
Sursa: PortalCodulMuncii