Care este procedura in cazul in care un salariat a fost diagnosticat cu TBC transmisibil?

angajaretbc transmisibil la locul de muncaconcediere tbc transmisibilangajat cu TBCangajatul are tbc
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


"Angajatorul este obligat sa informeze Autoritatea de Sanatate Publica? Exista un tipizat in acest sens? Cum procedam cu ceilalti colegi care posibil sa fie contaminati?"

Iata o speta extrem de complexa, pe care specialistii PortalCodulMuncii.ro au rezolvat-o in randurile urmatoare. Discutam despre un caz de care nu ne lovim foarte rar, din pacate. Incidenta cazurilor de TBC este inca foarte ridicata in Romania, cu numeroase situatii in care, in lipsa tratamentului adecvat, poate surveni decesul persoanelor afectate de aceasta boala grava.

Iata care este procedura pe care angajatorul trebuie sa o indeplineasca pentru a rezolva aceasta situatie cat mai curand, eficient si fara efecte negative asupra lucratorilor:

Conform prevederilor art.19 din HG 355/2007 privind supravegherea lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare efectuarea examenului medical periodic are urmatoarele scopuri:

a) confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii in munca pentru profesia/functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea si s-a eliberat fisa de aptitudine;
b) depistarea aparitiei unor boli care constituie contraindicatii pentru activitatile si locurile de munca cu expunere la factori de risc profesional;
c) diagnosticarea bolilor profesionale;
d) diagnosticarea bolilor legate de profesie;
e) depistarea bolilor care constituie risc pentru viata si sanatatea celorlalti lucratori la acelasi loc de munca;
f) depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unitatii, pentru calitatea produselor sau pentru populatia cu care lucratorul vine in contact prin natura activitatii sale.

Nu uitam faptul ca promovarea sanatatii la locul de munca reprezinta supravegherea activa a sanatatii lucratorilor in raport cu caracteristicile locului de munca si, in mod particular, cu factorii de risc profesionali.

In concluzie, la acest moment apreciem ca angajatorul are obligatia efectuarii demersurilor necesare in vederea realizarii examenului medical periodic de catre medicul de medicina muncii.

Mai mult, apreciem ca angajatorul are posibilitatea sa informeze directia de sanatate publica (DSP) cu privire la existenta unei boli infectionease cu transmisie aerogena, avand in vedere ca, in calitate de autoritate de sanatate publica la nivel local, aceasta are printre principalele atributii evaluarea starii de sanatate a populatiei din teritoriul arondat si identificarea principalelor probleme de sanatate publica, aloca prioritar resursele spre interventiile cu cel mai mare randament in ameliorarea starii de sanatate si exercita atributii specifice de inspectie sanitara de stat prin personalul imputernicit in conditiile legii.

Nu uitati faptul ca in calitate de angajator aveti responsabilitatea protejarii celorlalti salariati, devenind astfel incidente prevederile legale invocate anterior, in speta cele cuprinse in HG 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.






NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajaretbc transmisibil la locul de muncaconcediere tbc transmisibilangajat cu TBCangajatul are tbc

Data aparitiei: 08 Octombrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Care este procedura in cazul in care un salariat a fost diagnosticat cu TBC transmisibil? Nota: 3.64 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]