Norme SSM: asigurarea apei pentru salariati in perioadele cu temperaturi extreme

Isabela Alexe
Isabela Alexe
11 August 2023
11 August 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
asigurare apa salariati conditii extremeHG 580/2000OUG 99/2000
Norme SSM: asigurarea apei pentru salariati in perioadele cu temperaturi extreme
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca masura acordarii unei cantitati de apa pentru salariati, in perioade de canicula, este prevazuta in OUG 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca si in Normele de aplicare ale acesteia, aprobate prin HG 580/2000.


Legea prevede, la art. 1:


(1) Masurile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se aplica pentru asigurarea protectiei persoanelor incadrate in munca in perioadele in care, datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme.


Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "Societatea noastra are 3.200 de angajati si se extinde pe cca 65.000 mp hale de productie construite. Pentru asigurarea apei minerale angajatilor, cate 2-4 litri/persoana/schimb, in cazul temperaturilor extreme si pentru mentinearea starii de sanatate a angajatilor, am initiat un plan de investitie a unor instalatii profesionale de racire mare (400 lth) si medie (200 lth)...(...) am decis sa investim intr-un sistem de racire profesional, intretinut lunar, care sa asigure tuturor angajatilor apa rece in mod continuu. Ca titlu informativ valoarea investitiei se ridica la 37.000 euro, cu o intretinere lunara a filtrelor de cca 2.000 euro, deci inca 24.000 euro/an. Am dori sa stim daca putem asigura personalului apa potabila filtrata, racita si carbogazeificata cu sistemele profesionale Norad - Aquastrop in locul apei minerale adecvate. Vom fi in conformitate cu legea inlocuind apa minerala imbuteliata cu apa potabila filtrata si racita corespunzator, pe care o vom pune la dispozitia personalului?"


Raspunsul specialistilor:


La art. 4 din OUG nr. 99/2000 se prevede ca in perioadele cu temperaturi ridicate extreme una dintre masurile minimale pe care angajatorii trebuie sa le asigure pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor este asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb.

Prin urmare, referitor la apa, obligatiile instituite prin lege pentru angajatori este aceea de a asigura:

- apa minerala pentru salariati (formularea din OUG 99/2000 este una generala „apa minerala adecvata”) ;
- cantitate: 2-4 litri/persoana/schimb.


Din analiza celor doua acte normative mentionate am constatat ca ele nu contin nicio referire suplimentara la calitatile chimice ale apei minerale si nici la la modul in care se asigura de catre angajator distribuirea apei – imbuteliata sau in alt mod.

Prin urmare, in opinia noastra, atata timp cat asigurati pentru salariati cantitatea de apa minerala prevazuta de legislatie, ramane la latitudinea dumneavoastra sa stabiliti modul de distribuire a acesteia.

In situatia in care doriti sa comparati calitatile chimice (compozitia chimica) a apei furnizate de sistemele achizitionate de dumneavoastra cu compozitia chimica a apei minerale imbuteliate care se gaseste in comert, apreciem, fara a fi specialisti in domeniu, ca ar fi util un buletin de analiza.

ITM ne reaminteste ca, in perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorul va lua, in primul rand, masuri pentru adaptarea conditiilor de munca:
 
reducerea intensitatii si a ritmului activitatilor fizice;
asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
alternarea efortului dinamic cu cel static;
alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.

 
Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]