In perioade caracterizate de temperaturi ridicate extreme, conform prevederilor legale, angajatorii sunt obligati sa asigure ameliorarea conditiilor de munca si mentinerea starii de sanatate a personalului. Acest lucru include hidratarea salariatilor, dar si alte masuri importante. In acest articol vom analiza reglementarile legale, oferind detalii despre conditiile de acordarea apei pe timp de canicula.
Cand se da apa la angajati - ce prevede legea
In Ordonanta de Urgenta nr. 99/2000 sunt specificate masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
Astfel, in zilele de canicula, angajatorii trebuie sa asigure hidratarea adecvata a salariatilor, prin furnizarea de apa minerala in cantitati suficiente, respectiv 2-4 litri per persoana per schimb de lucru.
Cand se aplica prevederile privind hidratarea personalului

Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a

Compuneri perfecte pentru clasele III-IV

Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza Editie noua
Prin temperaturi extreme ridicate se inteleg valorile termice care depasesc pragul de +37°C. Totodata, legislatia recunoaste ca temperaturile mai mici pot fi considerate echivalente cu acest nivel critic atunci cand sunt insotite de conditii de umiditate crescuta. Prin urmare, angajatorii trebuie sa monitorizeze ambii parametri - temperatura si umiditatea - pentru a evalua corect cand sunt necesare masurile de protectie a angajatilor impotriva conditiilor meteorologice extreme.
In aceste conditii nefavorabile, organismul uman incepe sa intampine dificultati semnificative in reglarea temperaturii corporale, dezechilibrul termic putand duce la deshidratare, epuizare, insolatie sau chiar colaps termic. De aceea, legislatia privind securitatea si sanatatea in munca impune angajatorilor obligatia de a lua masuri specifice pentru protectia salariatilor, inclusiv acordarea de apa minerala.
Ce se intampla cu garantia SGR pentru sticlele de apa furnizate salariatilor
Atunci cand angajatorii furnizeaza apa imbuteliata salaritilor in zilele caracterizate de temperaturi extreme, fiecare sticla distribuita este supusa taxei de garantie-returnare (SGR) in valoare de 0,50 lei. Aceasta taxa se aplica automat la momentul achizitionarii produselor ambalate in recipiente supuse sistemului de garantie.
Principala intrebare care preocupa angajatorii se refera la modalitatea de tratament contabil si fiscal al acestei garantii. Ei trebuie sa stabileasca daca suma reprezentand taxa SGR trebuie dedusa din salariul net al angajatilor care beneficiaza de apa sau daca aceasta poate fi inregistrata ca o cheltuiala distincta in evidenta contabila a companiei.
Specialistii fiscali spun ca nu este obligatorie refacturarea contravalorii ambalajelor salariatilor, ci exista si posibilitatea inregistrarii in cheltuielile societatii, avand in vedere prevederile din HG 1074/2021.
Potrivit prevederilor de la art. 12 din aceasta hotarare, comerciantii sunt obligati sa perceapa garantia de la consumatorii sau utilizatorii finali care achizitioneaza produse ambalate in ambalaje SGR, cu exceptia cazului in care comerciantul decide sa suporte costul garantiei in cazul oferirii produselor ambalate in ambalaje SGR, cu titlu gratuit, catre consumatorul si/sau utilizatorul final.
Oferta zilei pentru specialistii SSM!
Comanda ACUM Top 20 cele mai cautate fise de evaluare a riscurilor SSM - Inspectorii ITM solicita cu precadere aceste fise!
Ce alte masuri trebuie sa ia angajatorii in perioadele cu temperaturi extreme
Pentru a reduce impactul temperaturilor extreme asupra conditiilor de lucru, angajatorii trebuie sa intervina in mod direct asupra organizarii activitatii si a mediului de lucru. Acest lucru implica reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice desfasurate de angajati, astfel incat sa se diminueze efortul suplimentar in conditii climatice dificile.
In paralel, este necesara asigurarea unei ventilatii adecvate la toate locurile de munca, pentru a facilita circulatia aerului si reducerea senzatiei de caldura.
De asemenea, organizarea muncii trebuie sa prevada alternarea efortului dinamic cu cel static, pentru a preveni suprasolicitarea organismului in conditii de temperatura ridicata. Este esential sa se alterneze perioadele de lucru cu perioade de repaus in locuri umbrite, unde exista curenti de aer. Aceasta masura permite organismului sa se recupereze si sa isi regleze temperatura corporala in mod natural.
Nu in ultimul rand, este obligatorie furnizarea echipamentului individual de protectie adaptat conditiilor de temperatura extrema si punerea la dispozitia personalului a facilitatilor de dus.
Ce risca angajatorii daca nu ofera apa salariatilor pe timp de canicula
Daca angajatorii nu pot asigura conditiile prevazute de lege, acestia au obligatia sa adopte, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai angajatilor, una sau mai multe dintre urmatoarele masuri:
- reducerea duratei programului de lucru
- repartizarea activitatii in doua intervale orare – dimineata pana la ora 11:00 si seara dupa ora 17:00
- intreruperea colectiva a activitatii, cu mentinerea functionarii in sectoarele unde activitatea nu poate fi suspendata, conform prevederilor legale.
Aceste masuri se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.
De asemenea, pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa ia urmatoarele masuri:
- asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi extreme;
- asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;
- trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
Daca nu respecta aceste prevederi, angajatorii risca amenzi contraventionale intre 1.500 la 2.500 de lei.