Serviciile medicale de medicina muncii, numite si servicii medicale profilactice, prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt:
1) examenul medical la angajarea in munca;
2) examenul medical de adaptare;
3) examenul medical periodic;
4) examenul medical la reluarea activitatii;
5) supravegherea speciala;
6) promovarea sanatatii la locul de munca.
Toate examinarile medicale se efectueaza in baza fisei de identificare a factorilor de risc profesional, completata in mod obligatoriu la toate rubricile si semnata de catre angajator.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
INFO
Modelul fișei de identificare a factorilor de risc se regasește in Anexa nr. 3 la Hotararea de Guvern nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile și completarile ulterioare.
Examinarile medicale efectuate prin serviciile medicale de medicina muncii au drept principal scop stabilirea aptitudinii, aptitudinii conditionate, inaptitudinii permanente sau inaptitudinii temporare in munca privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/functia pentru care angajatorul solicita aceste examinari.
Aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului, din punct de vedere medical, de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.
Aptitudinea condiționata este situația in care medicul de medicina a muncii face recomandari de tip medical și aptitudinea este conditionata de respectarea acestora.
Inaptitudinea temporara in munca reprezinta incapacitatea medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca, in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca, pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina muncii.
Inaptitudinea permanenta in munca reprezinta incapacitatea medicala permanenta a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca.
1) Examenul medical la angajarea in munca
Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa atat fisa de identificare a factorilor de risc profesional, cat și fisa de solicitare a examenului medical la angajare.
INFO
Modelul fisei de solicitare a examenului medical la angajare se regaseste in Anexa nr. 2 la Hotararea de Guvern nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile și completarile ulterioare.
Angajatorul va solicita efectuarea examenului medical la angajarea in munca pentru:
• lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
• lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
• lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Examenul medical la angajare se finalizeaza prin completarea de catre medicul de medicina muncii a fisei de aptitudine in doua exemplare: unul pentru angajator si unul pentru angajat. Fisa de aptitudine trebuie sa contina concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
In functie de rezultatul examenului medical la angajarea in munca, medicul de medicina muncii poate face propuneri pentru:
• adaptarea postului de munca la caracteristicile anatomice, fiziologice, psihologice si la starea de sanatate a lucratorului, in cazul in care acesta isi schimba locul de munca sau este detasat in alt loc de munca;
• indrumarea persoanei care urmeaza a fi angajata catre alte locuri de munca;
• includerea in circuitul informational si operational din sistemul sanitar a acelor persoane care necesita o supraveghere medicala deosebita.
Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinta sau scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.
INFO
In situatia schimbarii locului de munca, lucratorul este obligat sa prezinte copia dosarului medical de la serviciul medical de medicina muncii de la locul sau de munca anterior.
2) Examenul medical de adaptare
Examenul medical de adaptare in munca se efectueaza la indicatia medicului de medicina muncii, in prima luna de la angajare, si are drept scopuri:
• sa completeze examenul medical la angajarea in munca, in conditiile concrete ale noului loc de munca, respectiv organizarea fiziologica a muncii, a mediului de munca, relatiile om-masina, relatiile psihosociale in cadrul colectivului de munca;
• sa ajute organismul celui angajat sa se adapteze la noile conditii;
• sa determine depistarea unor cauze medicale ale neadaptarii la noul loc de munca si sa recomande masuri de inlaturare a acestora.
3) Examenul medical periodic
Examenul medical periodic se efectueaza obligatoriu pentru toti lucratorii si are drept scopuri:
• confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii in munca pentru profesia/functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea si s-a eliberat fisa de aptitudine;
• depistarea aparitiei unor boli care constituie contraindicatii pentru locurile de munca si activitatile cu expunere la factori de risc profesional;
• diagnosticarea bolilor profesionale;
• diagnosticarea bolilor legate de profesie;
• depistarea bolilor care constituie risc pentru viata si sanatatea celorlalti lucratori in cadrul aceluiasi loc de munca;
• depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unitatii, pentru calitatea produselor sau pentru populatia cu care lucratorul vine in contact prin natura activitatii sale.
Examenul medical periodic se finalizeaza de asemenea prin completarea de catre medicul de medicina muncii a fisei de aptitudine in doua exemplare: unul pentru angajator si unul pentru angajat.
Frecventa examenului medical periodic este stabilita prin fisele intocmite conform modelului prevazut in Anexa nr. 1 la Hotararea de Guvern nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile și completarile ulterioare. Ea poate fi modificata numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.
4) Examenul medical la reluarea activitatii
Examenul medical la reluarea activitatii se efectueaza dupa o intrerupere a activitatii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii si are drept scopuri:
• confirmarea aptitudinii lucratorului pentru exercitarea profesiei/functiei avute anterior sau pentru exercitarea noii profesii/functii la locul de munca respectiv;
• stabilirea unor masuri de adaptare a locului de munca si a unor activitati specifice profesiei sau functiei, daca este cazul;
• reorientarea spre un loc de munca nou, care sa ii asigure lucratorului mentinerea sanatatii si a capacitatii sale de munca.
Examenul medical la reluarea activitații va urma aceleași etape ca examenul medical periodic.
Medicul de medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical la reluarea activitatii ori de cate ori il considera necesar, in functie de natura bolii sau a accidentului pentru care lucratorul a absentat din productie.
ATENTIE!
In cazul fiecaruia dintre examenele medicale prezentate mai sus, persoana examinata are dreptul de a contesta rezultatul dat de catre medicul specialist in medicina muncii privind aptitudinea sa in munca.
5) Supravegherea speciala
Supravegherea speciala consta in examenul medical profilactic efectuat de catre medicul de medicina muncii, in vederea stabilirii aptitudinii in munca pentru lucrãtorii care se incadreazã in urmatoarele categorii:
• persoane cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani impliniti,
• persoane cu varsta de peste 60 de ani impliniti,
• femei gravide,
• persoane cu handicap,
• persoane dependente de droguri, de alcool,
• persoane stangace,
• persoane cu vederea monoculara și
• persoane in evidenta cu boli cronice.
6) Promovarea sanatatii la locul de munca
Promovarea sanatatii la locul de munca se realizeaza prin supravegherea activa a sanatatii lucratorilor in raport cu caracteristicile locului de munca si, in mod particular, cu factorii de risc profesionali.
ATENTIE!
Serviciul de medicina muncii care asigura supravegherea starii de sanatate a lucratorilor va intocmi si va prezenta angajatorului un raport anual care va cuprinde in principal concluziile evaluarii starii de sanatate a lucratorilor, precum si recomandari medicale privind promovarea sanatatii la locul de munca.
INFO
Dosarul medical si fisa de identificare a factorilor de risc profesional se pastreaza la structura de medicina muncii pe durata derularii contractului cu angajatorul. Fișele de aptitudine se pastreaza la angajator.
SANCTIUNE
Neasigurarea de catre angajatorii din orice domeniu de activitate, public si privat, a examinarilor medicale, prin medicii de medicina muncii, la angajare, la reluarea muncii, la schimbarea locului de munca si a controlului medical periodic al lucratorilor, conform reglementarilor legale in vigoare constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice, potrivit art. 52 alin. (1) din Hotararea de Guvern nr. 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice.