Regasiti mai jos un model de evaluare a riscurilor de sanatate si securitate in munca in ce priveste COVID-19.
Puteti descarca mai jos modelul integral.
LISTA DE IDENTIFICARE A FACTORILOR DE RISC DE ACCIDENTARE sI iMBOLNaVIRE PROFESIONALA impotriva contaminarii cu virusul COVID -19 la locul de munca
TABLOUL FACTORILOR DE RISC ORIENTAT PE ELEMENTELE SISTEMULUI DE MUNCA
A. FACTORI DE RISC SPECIFICI MIJLOACELOR DE PRODUCTIE
1. Inhalarea unor aerosoli contaminati cu virusul COVID-19
2. Contactul cu pielea al unor suprafete posibil contaminate cu virusul COVID-19
3. Nerespectarea indicatiilor privind interzicerea prepararii, consumului ori pastrarii produselor alimentare sau a bauturilor ori aplicarea de produse cosmetice È‹n locurile nedezinfectate
4. Nerespectarea in timpul procesului tehnologic a tehnicilor specifice de igienizare si protectie
5. Contact direct cu suprafete pe care le ating si alte persoane in mod constant, fara a fi dezinfectate prealabil
6. Curatarea necorespunzatoare a instrumentelor si dispozitivele de prindere
7. Contact accidental cu suprafete umede, alunecoase
8. Contact intens cu alte persoane la mai putin de 2 metri fara echipament de protectie
9. Lucrul cu materiale neigienizate si fara echipament de protectie
B. FACTORII DE RISC SPECIFICI MEDIULUI DE MUNCA
1. Temperatura aerului oscilanta si umiditate foarte scazuta
2. Curenti de aer favorizati de deschiderea usilor si neetanseitatile incaperii
3. Aer uscat si care poate pastra virusul in incapere
4. Neaerisirea incaperilor in care poate exista virusul
C. FACTORI DE RISC PROPRII SARCINII DE MUNCA
1. Ritm mare de lucru, care poate duce la bournout si scaderea sistemului imunitar
2. Efort dinamic pentru perioade lungi de timp
3. Suprasolicitarea atentiei la miscarile repetitive de ciclu scurt pe perioade lungi de timp fara pauze
4. Munca este concentrata si solicitanta neuropsihosenzorial, legata de atentia distributiva pe o zona intinsa si multiple echipamente de munca
D. FACTORI DE RISC PROPRII EXECUTANTULUI
1. Executarea de operatii fara echipament de protectie
2. Igienizarea necorespunzatoare a recipientelor
3. Contact cu virusul fara echipament de protectie
4. Contact cu oameni posibil purtatori ai virusului, fara echipament de protectie
5. Lucrul cu echipamente nedezinfectate
6. Deplasari, stationari in zone inchise si neaerisiter
7. Depozitarea produselor in alte locuri decât cele stabilite
8. Lipsa igienei si dezinfectarii frecvente la locul de munca
9. Nerespectarea normelor de igiena si anuntare a simptomelor asemanatoare celor pe care le produce virusul COVID-19 in timpul si dupa terminarea programului de munca.
10. Minimalizarea pericolului prin nerespectarea instructiunilor de lucru si protectie a muncii
11. Executarea unor operatii periculoase din proprie initiativa, neprevazute in sarcina de munca
12. Prezentarea la lucru in conditii psihico-fiziologice necorespunzatoare (oboseala, stres, sub influenta alcoolului, droguri etc.)
13. Prezentarea la locul de munca a persoanelor peste 65 ani
14. Neutilizarea echipamentului individual de protectie si a celorlalte mijloace de protectie din dotare
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Desfiintare si reinfiintare post. ConcediereIntrebare: Va rog sa imi comunicati in ce conditii poate o societate cu 17 salariati, dintre care 3 au functia de director productie, sa concedieze pe unul dintre directorii de productie? Mentionez ca directorul de productie are o vechime in societate de cel putin 3 ani si totodata are incheiat cu aceeasi societate si contract de drepturi de autor. Concedierea individuala, conform art. 65 alin. (1), ar fi o optiune fara a achita vreun salariu compensatoriu (in regulament nu este specificat nimic legat de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Program de lucru inegalIntrebare: As avea nevoie de putin ajutor pentru intocmirea unor contracte de munca cu timp partial. Speta este urmatoarea: firma noastra, in cadrul unui proiect pe fonduri europene, trebuie sa livreze niste cursuri de formare, iar trainerii pe care ii vom angaja vor avea un nr de ore de livrare variabil de la luna la luna. Daca ii angajam cu minimul necesar , ar fi o norma de 3h/zi. Dar ce facem cu lunile in care el livreaza de fapt 5h/zi sau 8h/zi ? Nu putem sa platim ore suplimentare sau bonusuri (caci...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<