Insolventa si procedura concedierii colective. Cum procedam cu platile compensatorii?

18 Decembrie 2013
18 Decembrie 2013
Angajare si Concediereinsolventafalimentprocedura concedierii colectiveplati compensatorii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In randurile urmatoare, vom stabili in ce masura mai sunt valabile prevederile contractului colectiv de munca in situatia in care societatea intra in insolventa.

De exemplu, daca societatea intra in insolventa si urmeaza sa disponibilizeze personalul prin concediere colectiva, are prevazut in CCM ca trebuie sa acorde salarii compensatorii in caz de concediere. Vom stabili daca firma este obligata sa respecte aceste prevederi din CCM la insolventa.

De asemenea, in situatia in care dupa insolventa se declara falimentul, iar administratorul judiciar inceteaza contractele individuale de munca, vom vedea daca se mai considera concediere colectiva cu preaviz si daca e necesara procedura din Codul Muncii sau daca inceteaza de drept contractele de munca ale celor care mai raman pana la declararea falimentului.

De asemenea, in situatia in care in contractul colectiv de munca al societatii nu este prevazuta acordarea de salarii compensatorii in caz de faliment, ci numai pentru concediere, vom vedea daca exista prevederi prin care societatea sa fie totusi obligata la plati compensatorii.

In ceea ce priveste platile compensatorii, in principiu, salariatii pot primi plati compensatorii daca se incadreaza in conditiile de acordare a acestora astfel cum sunt stabilite in contractul colectiv de munca cata vreme acest contract este in vigoare.

Legea privind procedura insolventei, nr. 85/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 359 din 21 aprilie 2006, cu modificarile ulterioare, prevede in art. 86 alin. (6) ca, Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003- Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Administratorul judiciar/lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.

Cu toate acestea, reglementarea romaneasca nu este in prezent concordanta cu prevederile Directivei 98/59/CE privind concedierea colectiva, astfel cum au fost acestea interpretate de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene in speta Claes C-235/10. Curtea a statuat ca domeniul de aplicare al directivei acopera concedierile colective care survin ca urmare a incetarii activitatii angajatorului. Ca urmare, nu este admisibil ca in legislatia interna sa se prevada ca in caz de insolventa a angajatorului nu se aplica procedura concedierii colective.

Avand in vedere suprematia dreptului comunitar asupra dreptului national apreciem ca la incetarea contractelor individuale de munca de catre administratorul/lichidatorul judiciar se va respecta procedura concedierii colective.

De altfel, prin OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, aceasta neconcordanta intre dreptul comunitar si dreptul national fusese rezolvata partial in sensul ca procedura concedierii colective nu mai era exclusa dar termenele e prevazute de art. 71 si art. 72 alin. (1) din Legea 53/2003- Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se reduc la jumatate.

In prezent insa acest act normativ nu mai este in vigoare fiind declarat neconstitutional. Nu este prevazut intr-un act normativ ca platile compensatorii se acorda si in cazul falimentului. Acest drept nu este acordat de lege ci de contractul colectiv de munca.

Prin urmare, dreptul la platile compensatorii se acorda in conditiile contractului colectiv de munca si in perioada in care acest contract este in vigoare.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]