Cum afecteaza noua lege a insolventei concedierea colectiva?

17 Iulie 2014
17 Iulie 2014
noua lege a insolventeiconcediere colectivaconcedieri colectivenoua lege a insolventei concedieri colective
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Amintim faptul ca Noua Lege a insolventei a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 466 din 25 iunie 2014 si a intrat in vigoare in data de 28 iunie.

Dupa cum era de asteptat, noua lege a insolventei are efecte importante si asupra prevederilor referitoare la concedierea colectiva.

Noua Lege a insolventei aduce in discutie mai multe noutati legislative care afecteaza in mod special procedura concedierii colective in momentul in care angajatorul intra in insolventa.

Conform Legii nr. 85 din 2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, dupa data la care s-a deschis procedura, desfacerea CIM-urilor personalului debitor se poate realiza in sistem de urgenta de catre administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar. Personalul concediat va beneficia doar de perioada de preaviz.

Potrivit noii legi a insolventei, in situatia in care avem de-a face cu o concediere pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, intervenita dupa data deschiderii procedurii de insolventa, perioada de preaviz nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare.

Mai mult, conform noii legi, daca in decurs de 30 de zile calendaristice, se dispune concediereaq unui numar de salariati care ar declansa initierea procedurii de concediere colectiva, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar vor fi obligati sa repecte si sa aplice urmatoarele masuri:

- vor initia consultari cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, dupa caz.
- sunt obligati sa notifice salariatii, inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca.
- in termen de 5 zile calendaristice de la momentul primirii notifiarii, administratorului judiciar/ lichidatorului judiciar trebuie sa li se prezinte de catre sindicat sau reprezentantii salariatilor masuri care pot duce la evitarea concedierii sau la micsorarea numarului de salariati care vor fi concediati.

Atentie! In 2 zile calendaristice de la primirea acestor masuri din partea sindicatului sau reprezentantilor salariatilor, lichidatorul judiciar/ administratorul judiciar vor rasounde acestora in scris.

Daca, dupa ce au fost consultate masurile propuse de reprezentantii salariatilor/sindicat, se decide initierea masurii de concediere colectiva, intervine obligatia de notificare in scris a inspectoratului teritorial de munca si a agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca cu minim 15 zile calendaristice inainte de emiterea deciziilor de concediere.

Nu uitati faptul ca in cazul cererilor depuse inainte de data de data de 28 iunie, se aplica dispozitiile legii nr. 85 din 2006. Cu alte cuvinte, se ia in calcul doar obligatia de a acorda salariatilor concediati preaviz de 15 zile lucratoare!

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]