Ce este CAS-ul si cum se calculeaza

CAScalcul cascontributia individuala de asigurari socialenoile cote cascas 2021
Ce este CAS-ul si cum se calculeaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 

Ce este CAS (contributia de asigurari sociale) si cum se calculeaza 

 
 
Conform legii, contributia pentru asigurari sociale (pensie) – CAS este de 25%, iar persoanele fizice care desfasoara activitati independente si obtin venituri din una sau mai multe surse de venit, precum si persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, sunt obligate sa plateasca contributie de asigurari sociale daca estimeaza (sau obtin) pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
 
 
OpANAF 14/2021 stabileste ca incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice, respectiv pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia, se efectueaza prin cumularea urmatoarelor venituri care se estimeaza a se realiza in anul curent:
 
 • veniturile nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente;
 • venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva;
 • venit net din drepturi de proprietate intelectuala.
 
 
 
Astfel, pentru 2021 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.300 lei. Plafonul de 12 salarii este egal cu 12 x 2.300 = 27.600 lei.
 
Din procentul de 25%, o cota de 3,75% se distribuie la fondul de pensii private, conf. Legii nr. 411/2004 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; II.cota redusa 21,25% din cota standard (salariati angajatori sectorul constructii care se incadreaza in conditiile prevazute la art.60 pct.5)
 
 

EXEMPLU CALCUL CAS 2021 SI CALCUL CASS- SALARIU BRUT 2021

 
 
Salariu Brut 2300 465.44
Asigurari Sociale (CAS) 25% 575 116.36
Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) 10% 230 46.54
Deducere personala (DP) 405 81.96
Impozit pe venit (IV) 10% 109 22.06
Salariu Net 1386 280.48
 
 
Termen plata CAS!
 
Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.
 
 

Ce este CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) si cine are obligatia de a plati contributii sociale de sanatate in 2021 – CASS 2021

 
 
Persoanele fizice care au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, datoreaza CASS la nivelul a 12 salarii minime pe tara si au obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii CASS.
 
 
Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, datoreaza, dupa caz, contributia asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei,  realizate din urmatoarele categorii de venituri:
 
 • venituri din activitati independente,
 • venituri din contracte de activitate sportiva
 • venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
 • venituri din asocierea cu o persoana juridica,
 • venituri din cedarea folosintei bunurilor,
 • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
 • venituri din investitii,
 • venituri din alte surse,
 • venituri din salarii si asimiliate salariilor
 
 
Retineti ca, din 2021, baza de calcul a CASS nu se mai recalculeaza in raport cu perioada de activitate, dat fiind faptul ca Legea 296/2020 a abrogat recalcularea contributiilor sociale de sanatate - CASS in cazul contribuabililor care in cursul anului fiscal incep activitatea, intra in suspendare temporara a activitatii sau isi inceteaza activitatea.
 
Ca si in cazul CAS, pentru 2021 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.300 lei. Plafonul de 12 salarii este egal cu 12 x 2.300 = 27.600 lei.
 
 
Va reamintim ca CNAS pune la dispozitie si GHIDUL ASIGURATULUI care include informatii legate de modul de functionare al sistemului asigurarilor sociale de sanatate si serviciile acordate in cadrul acestuia.
 
 
Informatiile detaliate in acest ghid se refera la reglementarile in vigoare incepand cu luna iulie 2021*. Serviciile descrise in ghid sunt oferite doar la cabinetele si centrele medicale, laboratoarele de analize, spitalele, farmaciile sau orice alti furnizori de servicii care sunt in contract cu o casa de asigurari de sanatate aflata in subordinea CNAS.


Veniturile pentru care se datoreaza contributia si cotele de contributii
 
Potrivit art. 137 din Codul fiscal, acestea sunt categoriile de venituri supuse contributiilor de asigurari sociale:
 
(1) Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul public de pensii, prevazuti la art. 136, datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale pentru urmatoarele categorii de venituri realizate din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:
 
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;
 
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67 ;
 
b1) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite la art. 70, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 72 alin. (3);
 
c) indemnizatii de somaj;
 
d) indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
 
(2) Pentru veniturile prevazute la alin. (1) se datoreaza contributii de asigurari sociale si in cazul in care acestea sunt realizate de persoanele fizice aflate in situatiile prevazute la art. 60.
 
 
 

Cotele de contributii de asigurari sociale, in anul 2021, sunt urmatoarele:

 
a) 25% datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit prezentei legi;
 
b) 4% datorata in cazul conditiilor deosebite de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
 
c) 8% datorata in cazul conditiilor speciale de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate pentru venituri asimilate salariilor pentru activitatea desfasurata in strainatate
 
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri reprezentand remuneratii, indemnizatii, alte venituri similare, precum si orice alte avantaje, in bani si/sau in natura, obtinute din strainatate in calitate de membri ai consiliului de administratie, membri ai directoratului, membri ai consiliului de supraveghere, administratori, directori, cenzori, membri fondatori, reprezentanti in adunarea generala a ac?ionarilor sau orice alte activitati desfasurate in func?ii similare pentru activitatea desfasurata in strainatate la angajatori/platitori care nu au sediul permanent si nu sunt rezidenti fiscali in Romania, o reprezinta castigul brut realizat din venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte.
 
 
 

Exceptii specifice contributiilor de asigurari sociale

 
Se excepteaza de la plata contributiilor de asigurari sociale urmatoarele venituri:
 
a) prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, potrivit legii;
 
b) veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate de catre persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, din activitati pentru care exista obligatia asigurarii in aceste sisteme potrivit legii;
 
c) veniturile acordate, potrivit legii, personalului militar in activitate, politistilor si functionarilor publici cu statut special care isi desfasoara activitatea in institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si securitate nationala, pentru care se datoreaza contributie individuala la bugetul de stat potrivit Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
 
d) ajutoarele/sumele acordate potrivit legii, in cazul decesului personalului din cadrul institutiilor publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, decedat ca urmare a participarii la actiuni militare, si indemnizatiile lunare de invaliditate acordate personalului ca urmare a participarii la actiuni militare. 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CAScalcul cascontributia individuala de asigurari socialenoile cote cascas 2021

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 06 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Ce este CAS-ul si cum se calculeaza Nota: 3.55 din 5 - 54 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (6)


Florin
12-Apr-2019
de fapt ce este CAS? Conform titlului articolului trebuia sa existe o explicatie tehnica, dar observ ca de fapt se face un instructaj despre cum sa platesti. Noi de fapt dorim sa stim CE PLATIM. Ce anume acopera punctual acest CAS?

de fapt ce este CAS? Conform titlului articolului trebuia sa existe o explicatie tehnica, dar observ ca de fapt se face un instructaj despre cum sa platesti. Noi de fapt dorim sa stim CE PLATIM. Ce anume acopera punctual acest CAS?

sarac florin
06-Apr-2017
ce esre CAS si ce este CASS ?

ce esre CAS si ce este CASS ?

moada ramona cosmina
13-Mar-2017
daca lucrez in scotia si platesc asig sociale acolo sunt valabile si in romania

daca lucrez in scotia si platesc asig sociale acolo sunt valabile si in romania

Tiberiu Otet
25-Oct-2015
Buna ziua , Ma aflu in situatia de a inceta contractul de munca , cu acordul partilor . Angajatorul ofera salariatilor care aleg aceasta varianta , un bonus care difera de cel prevazut in CCM . As dori sa stiu daca acest bonus este asimilat veniturilor salariale si ce contributii se datoreaza pentru acesta .

Buna ziua , Ma aflu in situatia de a inceta contractul de munca , cu acordul partilor . Angajatorul ofera salariatilor care aleg aceasta varianta , un bonus care difera de cel prevazut in CCM . As dori sa stiu daca acest bonus este asimilat veniturilor salariale si ce contributii se datoreaza pentru acesta .

Mihaela Fratila
08-Ian-2015
In reglementarile care au avut in dec.14 la LEGEA 571 si contributii ,nu face referire si la Asociatiile de proprietari.Intrebarea mea: ce taxe se platesc de colaboratorii cu ''contract de mandat'' avand in vedere ca AS.de PROPR.sunt Asociatii non pofit,non guvernamentale.In cadrul ASOCIATIEI noastre sunt angajati lnstitutii de stat .Astept raspunsul Dvs.Va multumsc! Mihaela Fratila

In reglementarile care au avut in dec.14 la LEGEA 571 si contributii ,nu face referire si la Asociatiile de proprietari.Intrebarea mea: ce taxe se platesc de colaboratorii cu ''contract de mandat'' avand in vedere ca AS.de PROPR.sunt Asociatii non pofit,non guvernamentale.In cadrul ASOCIATIEI noastre sunt angajati lnstitutii de stat .Astept raspunsul Dvs.Va multumsc! Mihaela Fratila

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariat apt conditionat.Obligatii angajatorIntrebare: In cadrul societatii se lucreaza in 3 schimburi, deci inclusiv schimb de noapte. Unul dintre angajati efectuand medicina muncii (controlul anual, in acest caz) a primit apt conditionat, cu urmatoarea recomandare: fara ture de noapte. Ce obligatii are angajatorul? Un alt loc de munca vacant, in acest moment, unde sa nu lucreze si schimb de noapte, nu exista.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariat pensionar. Baza de calcul concediu medicalIntrebare: Societatea a angajat o persoana care are si calitatea de pensionar. Baza de calcul al indemnizatiei de concediu medical poate fi constituita din veniturile obtinute din pensie, in cazul in care concediul medical ar interveni intr-un interval de timp mai mic de 6 luni de la data angajarii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]