Analizam situatia expusa de un angajator, cu privire la una dintre salariatele societatii. Aceasta se afla in concediu medical, cod 14, pana la data de 30.06.2014. Dupa intoarcerea salariatei la munca, angajatorul doreste sa stie cum se poate proceda pentru concedierea persoanei, intrucat postul pe care aceasta il ocupa a fost desfiintat in perioada in care aceasta se afla in concediu medical.
Cu ajutorul specialistilor PortalCodulMuncii.ro vom stabili cum trebuie procedat, daca trebuie sa treaca o anumita perioada de la intoarcerea acesteia la munca si daca societatea trebuie sa achite acesteia salarii compensatorii:
Potrivit art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii nu poate fi dispusa concedierea si n =u poate fi desfiintat locul de munca pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificate medical conform legii.
Asadar, angajatorul nu poate dispune desfiintarea locului de munca al salariatului aflat in incapacitate tenporara de munca.
Dupa revenirea salariatei din incapacitate temporara de munca angajatorul poate dispune desfiintarea postului cu respectarea perioadei de preaviz.
Astfel, potrivit art. 75 alin. (1) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
250 Modele Fise de Post
40 Modele de Regulament Intern
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Rolul preavizului este de a incunostiinta salariata asupra viitoarei incetari a contractului sau de munca dupa expirarea termenului de preaviz, asa incat in mod evident trebuie sa fie acordat anterior incetarii contractului individual de munca.
In ceea ce priveste platile compensatorii, in principiu, salariatii pot primi plati compensatorii daca se incadreaza in conditiile de acordare a acestora astfel cum sunt stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil.
Prin urmare, dreptul la platile compensatorii se acorda in conditiile contractului colectiv de munca si in perioada in care acest contract este in vigoare.
sursa: www.portalcodulmuncii.ro