Aproape 50% dintre vanzarile intre companiile din Romania sunt afectate de intarzierile de plata

Isabela Alexe
Isabela Alexe
30 Iulie 2024
30 Iulie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
intarzieri de platacompanii romania intarzieri de plata
Aproape 50% dintre vanzarile intre companiile din Romania sunt afectate de intarzierile de plata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca aproape jumatate dintre vanzarile intre companiile din Romania sunt afectate de intarzierile de plata iar industriile constructiilor si farmaceutica se confrunta cu datorii neperformante.
 
Aceste date sunt cuprinse intr-un studiu realizat de o companie care furnizeaza servicii de asigurare a creditelor comerciale, observa Agerpres.
 
"Studiul Atradius observa ca, in Romania, mediul de tranzactionare este unul relativ stabil, in care circa 60% dintre companii nu raporteaza nicio schimbare semnificativa in comportamentul de plata al clientilor B2B in ultimele 12 luni. Cu toate acestea, 49% din toate vanzarile intre companiile din Romania sunt afectate de intarzierile de plata, desi in general, datoriile neperformante sunt constante, reprezentand 5% din toate vanzarile B2B pe credit. Sondajul nostru indica si faptul ca Industriile constructiilor si farmaceutica se confrunta cu datorii neperformante, in timp ce companiile din sectorul metalurgic sunt cel mai putin afectate", a explicat Alexandra Mehedintu, Country Manager Romania, Atradius Credito y Caucion S.A. de Seguros y Reaseguros, intr-un comunicat al companiei.
 
Barometrul Atradius privind Practicile de Plata a fost realizat pe 1.719 companii din Europa Centrala si de Est, in prima parte a acestui an (final T1 - inceput de T2), esantionul din Romania fiind de 216 companii.
 

Ce domenii sunt afectate?

 
Studiul arata ca, in tara noastra, aproximativ 47% din vanzari sunt tranzactionate pe credit, un nivel similar cu cel inregistrat in anul anterior. Dintre companiile chestionate, cele din sectorul metalurgic sunt cel mai probabil sa foloseasca o strategie de vanzare B2B pe credit, cu scopul de a mentine un avantaj competitiv. Acestea ofera, de asemenea, si cele mai indulgente termene de plata clientilor comerciali din toate sectoarele implicate. In opozitie, industria constructiilor este cel mai putin inclinata sa tranzactioneze pe credit cu clientii B2B.
 
In general, termenele de plata extinse clientilor B2B de catre companiile romanesti au ramas constante fata de anul trecut, la o medie de doua luni de la facturare, mai arata studiul citat. In plus, pe fondul preocuparilor legate de datorii neincasate, o treime dintre companiile romanesti raspund la platile intarziate prin amanarea planurilor de investitii, in timp ce 30% amana platile catre furnizori.
 
La nivelul Europei Centrale si de Est, aproape 60% dintre companii se asteapta la o crestere a insolventelor in anul urmator, in special in Romania si Republica Ceha.
 
"In ceea ce priveste tara noastra, aceasta perspectiva este sustinuta de datele publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), care indica o crestere in primul trimestru din 2024 fata de aceeasi perioada a anului anterior, cu aproape 9,7% a numarului firmelor si PFA-urilor intrate in insolventa. In peisajul economic volatil actual, intarzierea platilor poate destabiliza serios fluxul de numerar al unei companii si poate amplifica riscurile financiare", mai arata studiul citat.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]