In primul rand dorim sa prezentam motivele pentru care concedierea este interzisa, aspecte cu care ar trebui sa fie la curent orice salariat, pentru a evita situatiile neplacute.
Potrivit art. 59 din Codul muncii, este interzisa concedierea ta:
a) pe criterii de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturigenetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta oriactivitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata;
b) pentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale.
Textul trebuie corelat cu dispozitiile art. 40 si 44 din Constitutie privitoare la libertatea sindicala si dreptul la greva, precum si cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 77/2003, aprobata prin Legea nr. 27/2004, si ale Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, cu modificari ulterioare.
Legea nr. 202/2002, cu modificarile ulterioare, sanctioneaza contraventional actele de discriminare intre femei si barbati, in legatura cu incheierea, modificarea, suspendarea si ncetarea contractului de munca.
Cu privire la interzicerea concedierii din motive discriminatorii, trebuie facute urmatoarele mentiuni:
- este socotit nelegal nu numai tratamentul discriminatoriu (care presupune intentiade a discrimina), dar si impactul discriminatoriu(care presupune o atitudine neutra,dar cu consecinte discriminatorii);
- este admisa „discriminarea pozitiva“,adica masurile luate in favoarea unei persoane,unui grup de persoane sau a unei comunitati, vizand realizarea efectiva a egalitatii de sanse a acestora in raport cu alte persoane, grupuri de persoane sau comunitati;
- totusi, angajatorul nu va putea introduce in mod nejustificat propriile criterii, esential deosebite de cele uzuale in acel domeniu;
EXEMPLU:
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Legis Plus Legislatia Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
–cunoasterea unei limbi straine si abilitati de a lucra pe calculator pentru: muncitori necalificati, paznici, ingrijitori, personal administrativ;
–diploma de licenta pentru functii care, potrivit COR, necesita numai studii medii.
Nu numai drepturile prevazute in lege trebuie sa iti fie garantate in mod nediscriminatoriu, dar si cele negociate prin contractele colective sau individuale de munca sau chiar decise unilateral de catre angajator.
IMPORTANT!
Angajatorul nu ar putea decide efectuarea de plati compensatorii la concedierea unui salariat si neefectuarea acestor plati la concedierea altui salariat, pe criterii discriminatorii.
Chiar daca plata compensatorie la concedierea unor salariati nu este prevazuta de lege sau contractul colectiv, ci reprezinta doar un „bonus“ stabilit unilateral de catre angajator, tot nu poate avea caracter arbitrar sau discriminatoriu!
Daca criteriile efectuarii platilor compensatorii pentru motivul respectiv de conce diere nu sunt prevazute in contractul colectiv de munca, angajatorul trebuie sa motiveze, cu prilejul efectuarii acestora, criteriile pe care le-a luat in considerare (spre exemplu, vechimea n unitate, postul ocupat, salariul de care a beneficiat pe parcursul executarii contractului, nivelul de responsabilitate impus sau chiar criterii de natura sociala).
De asemenea, Codul muncii interzice concedierea pentru exercitiul, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale.
ATENTIE!
Pe de alta parte, nimic nu il opreste pe angajator sa concedieze salariatii care nu au exercitat aceste drepturi in conditiile legii, de exemplu au declansat o greva declarata nelegala!
Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?
Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! ti le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul, DETALII AICI >>>