Intrebare:
O societate efectueaza concedierea colectiva si dispune Notificarea finala cu listele nominale, in urma careia apar noi salariati care urmeaza a fi concediati (potrivit art 65 din Codul muncii). Se va intocmi, in aceasta situatie, o completare la Notificarea depusa deja sau se va relua intreaga procedura, cu respectarea tuturor termenelor?
Raspuns:
In art. 68 din Codul muncii este definita concedierea colectiva, iar in urmatoarele articole legiuitorul a reglementat procedura care trebuie urmata in cazul unei concedieri colective, respectiv obligatiile care revin angajatorului. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 69 alin. (1) din Codul muncii , in cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati si la atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Potrivit alin. 2 al aceluiasi articol, in perioada in care au loc consultari, potrivit alin. (1), pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze toate informatiile relevante si sa le notifice, in scris, urmatoarele:
a) numarul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determina concedierea preconizata;
c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.
Notificarea prevazuta la art. 69 alin. (2) din Codul muncii , trebuie comunicata in copie, in mod obligatoriu de catre angajator inspectoratului teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca la aceeasi data la care a comunicat-o sindicatului sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor.
Conform art. 72 alin. (1), angajatorul care decide, ulterior consultarii cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, aplicarea masurii de concediere colectiva, are obligatia de a notifica in scris inspectoratul teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
Observam ca, procedura concedierii colective implica consultari cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor inclusiv cu privire la numarul si categoriile de salariati. Or, completarea notificarii cu alti salariati echivaleaza cu neindeplinirea procedurii in ceea ce ii priveste pe acestia. Obligatiile angajatorului, in cadrul procedurii concedierii colective trebuiesc respectate in totalitatea lor, nerespectarea uneia sau a mai multora dintre acestea putand avea ca efect nulitatea deciziilor de concediere.
Asa fiind, consideram ca notificarile pe care angajatorul are obligatia sa le transmita in cadrul procedurii de concediere colectiva nu pot fi completate prin adaugarea si a altor salariati.