legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Studiu de caz: Obligatiile angajatului/angajatorului in caz de concediere pentru motive care nu tin de salariat

Codul fiscalplati compensatoriicontributii sociale

Exista, in mod cert, nenumarate situatii in care angajatii nemultumiti in cazul concedierii actioneaza in instanta in vederea obligarii angajatorului la acordarea unor drepturi care i se cuvin sau la plata unor sume compensatorii. La ce contributii se obliga insa, atat angajatul, cat si angajatorul, in cazul salariilor compensatorii acordate in urma concedierii pe motive care nu tin de persoana salariatului, potrivit art. 61 lit. c) din Codul muncii?

In situatia amintita, legea prevede clar ca nu se datoreaza asupra platilor compensatorii acordate in baza contractelor colective sau individuale de munca nici contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj (art. 296 indice 16 alin (4) lit.c) din Codul fiscal) si nici contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit Legii 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu completarile si modificarile ulterioare (pct 24 lit.b) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 296 indice 16 din Codul fiscal).

De mentionat ca nu se datoreaza nici contributia pentru concedii si indemnizatii daca platile compensatorii sunt acordate, potrivit contractelor colective de munca, dupa incetarea raporturilor de munca (art. 296 indice 16 alin (3) lit. c) din Codul fiscal).

Referitor la contributia pentru concedii si indemnizatii, doar platile compensatorii acordate dupa incetarea raporturilor de munca nu intra in baza de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii. In cazul in care aceste plati sunt acordate la incetarea raporturilor de munca, se datoreaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Prin urmare, asupra sumelor acordate salariatilor cu titlu de plati compensatorii acordate in baza contractelor colective de munca se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate si contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate numai pentru platile compensatorii acordate la incetarea raporturilor de munca nu si pentru cele acordate ulterior, precum si contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul fiscalplati compensatoriicontributii sociale

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 05 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Studiu de caz: Obligatiile angajatului/angajatorului in caz de concediere pentru motive care nu tin de salariat Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Concediu de maternitate. Concediu crestere copil. Stagiu de cotizareIntrebare: Avem o salariata care se afla in concediu medical 08, fara stagiu de cotizare de 6 luni. Cum se procedeaza cu acest medical? Problema e ca de acum inainte isi va tot aduce medical pana dupa nastere. O afecteaza atunci cand isi v-a depune actelele pentru indemnizatia de crestere a copilului? Daca puteti sa imi spuneti un temei legal, in cazul in care nu platim concediu medical iar angajata v-a actiona in judecata.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Decont concediu medicalIntrebare: Certificat de concediu medical acordat in data 01.09.2020 pentru perioada 18.08.2020-30.08.2020, cod 07 cod diagnostic 994, emis de catre medicul de familie, se plateste in cuantum de 75 % sau 100% si este suportat in totalitate de catre unitate sau de catre FNUASS ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]