Exista, in mod cert, nenumarate situatii in care angajatii nemultumiti in cazul concedierii actioneaza in instanta in vederea obligarii angajatorului la acordarea unor drepturi care i se cuvin sau la plata unor sume compensatorii. La ce contributii se obliga insa, atat angajatul, cat si angajatorul, in cazul salariilor compensatorii acordate in urma concedierii pe motive care nu tin de persoana salariatului, potrivit art. 61 lit. c) din Codul muncii?
In situatia amintita, legea prevede clar ca nu se datoreaza asupra platilor compensatorii acordate in baza contractelor colective sau individuale de munca nici contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj (art. 296 indice 16 alin (4) lit.c) din Codul fiscal) si nici contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit Legii 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu completarile si modificarile ulterioare (pct 24 lit.b) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 296 indice 16 din Codul fiscal).
De mentionat ca nu se datoreaza nici contributia pentru concedii si indemnizatii daca platile compensatorii sunt acordate, potrivit contractelor colective de munca, dupa incetarea raporturilor de munca (art. 296 indice 16 alin (3) lit. c) din Codul fiscal).
Referitor la contributia pentru concedii si indemnizatii, doar platile compensatorii acordate dupa incetarea raporturilor de munca nu intra in baza de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii. In cazul in care aceste plati sunt acordate la incetarea raporturilor de munca, se datoreaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Prin urmare, asupra sumelor acordate salariatilor cu titlu de plati compensatorii acordate in baza contractelor colective de munca se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate si contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate numai pentru platile compensatorii acordate la incetarea raporturilor de munca nu si pentru cele acordate ulterior, precum si contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat.