Eliberarea adeverintelor de vechime in munca. ITM Bucuresti clarifica o serie de aspecte

Ioana Pavel
Ioana Pavel
24 Octombrie 2024
24 Octombrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
adeverinta de vechime in muncaitm adeverinta de vechime in munca
Eliberarea adeverintelor de vechime in munca. ITM Bucuresti clarifica o serie de aspecte
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti deruleaza pana la 31 decembrie 2024 o campanie de informare si constientizarea privind prevederile legale referitoare la eliberarea adeverintelor de vechime.

In acest fel, vine in sprijinul angajatorilor, altor detinatori de arhiva, salariatilor ori fostilor salariati, conform unui comunicat de presa al institutiei, din data de 23 octombrie.

ITM Bucuresti reaminteste ca, pana la 31 decembrie 2010, carnetul de munca a fost actul oficial prin care s-a dovedit vechimea in munca, vechimea neintrerupta in munca, vechimea neintrerupta in aceeasi unitate, vechimea in functie, meserie sau specialitate, timpul lucrat in locuri de munca cu conditii deosebite, retributia tarifara de incadrare si alte drepturi ce se includ in aceasta.


Adeverinta de vechime pentru cei care au lucrat pana in 2010


Persoanele care au fost incadrate in munca pana in 2010 pot solicita adeverinte de vechime aferente perioadelor lucrate, in cazul pierderii carnetului de munca, in cazul in care in carnetul de munca nu se regasesc toate perioadele lucrate sau in cazul in care nu au avut intocmit carnet de munca.

Va reamintim ca adeverintele de vechime se solicita fostului angajator. In cazul in care acesta nu mai exista, adeverintele se vor solicita in scris: unitatii care a preluat arhiva acestuia, in cazul angajatorilor cu capital de stat si mixt; inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala a avut sediul social angajatorul, in cazul angajatorilor cu capital privat, in schimbul unei taxe de 20 lei/document.


Pentru activitatea in munca prestata ulterior datei de 1 ianuarie 2011, vechimea in munca, in meserie si in specialitate se dovedeste prin adeverinta de vechime intocmita si eliberata de angajatori, de catre detinatorii legali de arhive sau operatorii economici autorizati de Arhivele Nationale pentru prestarea serviciilor arhivistice.


Angajatorii - obligati sa elibereze adeverintele de vechime


Angajatorul are obligatia de a elibera salariatilor adeverinte de vechime astfel: potrivit HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la incetarea activitatii salariatului; potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

In cazul in care angajatorul se afla, la momentul solicitarii, in procedura de insolventa, faliment sau lichidare, obligatia eliberarii adeverintei revine administratorului judiciar sau, dupa caz, lichidatorul judiciar, in termen de maximum 60 de zile calendaristice.

Succesorii in drepturi ai angajatorilor desfiintati au obligatia de a elibera, la cerere, in termen de maximum 60 de zile calendaristice, adeverinte cu datele existente in documentele pe care acestia le detin. Cererea poate fi depusa in format letric sau in format electronic.

In cazul in care angajatorul este desfiintat fara ca activitatea acestuia sa fie continuata de un alt angajator, obligatia de a elibera adeverintele de vechime o au operatorii economici autorizati in prestarea de servicii arhivistice.


Documente necesare adeverinta de vechime in munca


Documentele care stau la baza eliberarii adeverintei de vechime se predau, pe baza de contract, operatorilor economici autorizati in prestarea de servicii arhivistice, cu notificarea Arhivelor Nationale sau, dupa caz, a serviciilor judetene/Serviciului Municipiului Bucuresti ale/al Arhivelor Nationale.

Notificarea contine toate denumirile anterioare cunoscute ale angajatorilor desfiintati, de la infiintare si pana la desfiintare sau radierea din registrul comertului, dupa caz. Astfel, pentru a identifica operatoratul economic caruia trebuie sa ii solicite adeverinta, fostul salariat se va adresa Arhivelor Nationale sau, dupa caz, a serviciilor judetene/Serviciului Municipiului Bucuresti ale/al Arhivelor Nationale.

Serviciile arhivistice prestate de catre operatorii economici autorizati in prestarea de servicii arhivistice se efectueaza contra cost, pe baza unor tarife ale caror limite maxime sunt stabilite anual de catre Arhivele Nationale. Specificam ca date privind societatile si succesorii in drepturi ai acestora pot fi obtinute de la ONRC.

Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>

Adeverintele, se elibereaza in format letric si se predau, la sediul detinatorilor de documente, personal sau prin reprezentant legal, ori se transmit prin servicii de curierat/postale, cu confirmare de primire. Costul serviciilor de curierat/postale este suportat de catre solicitant.

Incalcarea de catre angajator sau de catre succesorul in drepturi a acestuia, a obligatiei de a elibera adeverinta de vechime, constituie contraventie. Fapta se constata si se sanctioneaza de catre Inspectia Muncii prin inspectoratele teritoriale de munca, observa Agerpres.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]