Senatul a aprobat proiectul de lege prin intermediul caruia se aduc modificari la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in vederea egalizarii varstei standard de pensionare la 65 de ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
Aceasta modificare se va concretiza pe etape, cu modificarea anexei nr. 5 privind varsta standar de pensionare, pana in luna ianuarie a anului 2035.
In acest sens, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, varsta de pensionare a femeilor creste de la 59 la 60 de ani si stagiul complet se augumenteaza de la 28 la 30 de ani.
De asemenea, varsta de pensionare a barbatilor creste de la 64 de ani la 65 de ani si stagiul complet de cotizare creste de la 33 de ani, la 35 de ani.
Mai mult, legea pensiilor sufera modificari ce vizeaza marirea stagiului minim de cotizare la 15 ani. Si aceasta modificare se va concretiza in mod etapizat, pana in ianuarie 2015.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Astfel, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, stagiul minim de cotizare, atat pentru femei, cat si pentru barbati, va creste de la 13 la 15 ani.
In expunerea de motive se subliniaza urmatoarele: "Egalizarea varstelor de pensionare pentru femei si barbati se circumscrie Recomandarilor de tara ale Comisiei Europene transmise Romaniei, in contextul unei societati cu o populatie imbatranita, care afecteaza sustenabilitatea financiara a sistemului public de pensii.
In cadrul recomandarilor menite sa imbunatateasca performanta economica a Romaniei, Comisia Europeana a constatat ca, desi "pozitia bugetara s-a imbunatatit in Romania, nivelul redus de respectare a obligatiilor fiscale constituie o provocare majora iar sustenabilitatea si adecvarea sistemului de pensii reprezinta riscuri medii pe termen lung".
Potrivit recomandarilor Comisiei, Romania trebuie sa ia masuri de imbunatatire a colectarii impozitelor, sa egalizeze varsta standard de pensionare intre femei si barbati si sa sustina reforma pensiilor promovand incadrarea in munca a lucratorilor in varsta."
Mai mult, in expunerea de motive se noteaza: "Statele membre ale Uniunii Europene, intre care si Romania, au derulat reforme in scopul reducerii generozitatii sistemelor publice de pensii, tocmai pentru a evita riscul falimentarii acestora. Varsta de pensionare va continua sa creasca gradual pe termen lung, iar accesul la pensionare anticipata va continua sa fie restrictionat, pe fondul acordarii de stimulente in conditiile prelungirii vietii active."
Iata si consecintele preconizate pana in 2060:
1. scaderea numarului de contribuabili cu 16%.
2. cresterea numarului de pensionari in sistemul public de 15%.
3. cresterea deficitului bugetului asigurarilor de stat cu 12% ( la nivelul anului 2050), daca se vor pastra parametrii de astazi.
4. reducerea cu 59% a beneficiilor medii din sistemul public de pensii.
5. reducerea ratei medii de inlocuire de la 48,9% (in 2010) la 23% (in 2050).
6. cresterea varstei de pensionare la 70 de ani, in vederea asigurarii sustenabilitatii sistemului de pensii, din punct de vedere fiscal.
Proiectul de lege are in vederea cresterea graduala a varstei de pensionare si restrictionarea graduala a accesului la pensionarea anticipata.