Prin cele ce urmeaza, va oferim mai multe informatii concrete referitoare la salarizarea in acord, la tipul de salariu minim acordat, in functie de prevederile in vigoare ale legii.
Astfel, mentionam ca, in cazul angajatorilor care doresc aplicarea salarizarii in acord, in contractul individual de munca se va stabili salariul de baza si adaosul de acord.
Salariul de baza este elementul principal si fix al salariului ce nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie garantat in plata si va fi inscris la lit. J) pct. 1 Conform modelului-cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS nr. 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Adaosul de acord este un adaos la salariul de baza si reprezinta un element accesoriu si variabil al salariului. In aceste conditii, daca un salariat nu realizeaza norma de munca, nu va beneficia total sau partial (in functie de caracteristica sistemului de salarizare implementat la nivelul angajatorului) de adaosul de acord, insa daca si-a desfasurat activitatea conform duratei muncii stabilite in contractul individual de munca, va beneficia cel putin de salariul de baza care nu poate fi mai mic decat salariu minim pe economie.
Conform modelului-cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, in contractul individual de munca adaosurile de acord se inscriu la lit. J) pct. 2 lit. c):
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Diurna legala in Romania si in strainatate
J. Salariul
1. Salariul de baza lunar brut:...................... lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ..............................................;
b) indemnizatii .........................................;
b1) prestatii suplimentare in bani........................;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura.......;
c) alte adaosuri ........................................;
Salariul minim pe economie garantat in plata, incepand cu data de 1 iulie 2013, are valoarea de 800 lei (art. 1 alin. (2) din HG 23/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata).
Potrivit art. 164 alin. (3) si (4) din Codul muncii republicat, angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Potrivit art. 260 alin. (1) din Codul muncii, nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro