Clauza de mobilitate in contractul de munca. Precizari importante

clauza de mobilitatelocul de munca punct de lucrudelegare codul muncii 2021
Clauza de mobilitate in contractul de munca. Precizari importante
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“O societate are mai multe puncte de lucru in toata tara, in domeniul constructiilor. Muncitorii sunt considerati in delegare sau se incadreaza la clauza de mobilitate? In contractul individual de munca la punctul D.Locul de munca exista: 1. Activitatea se desfasoara la (sectie/atelier/birou/departament) beneficiarii (din sediul social/punctul de munca/alt loc de munca organizat) angajatorului. 2. In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea potrivit organizarii activitatii dispusa de catre angajator. Cum e corect?”
 
Raspunsul specialistului: 
 
Potrivit Codului muncii (art. 17 alin. (3) lit. b) si alin. (4)), in contractul individual de munca se va inscrie locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.
 
Prin urmare, distingem doua situatii:
 
- fie stabilirea in CIM a unui loc de munca fix;
- fie posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.
 
Fiecare dintre cele doua situatii este prevazuta distinct in modelul-cadru al contractului individual de munca, aprobat prin OMMSS 64/2003 si modificat prin Ordinul 76/2003 si Ordinul 1616/2011.
 
Conform modelului cadru al contractului individual de munca, pentru locul de munca fix inscrierile se fac la pct. 1 - Activitatea se desfasoara la (sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc.) ....................... din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului ....................
 
In cealalta situatie, inscrierile in contractul individual de munca se fac la pct. 2 - In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel: potrivit organizarii activitatii dispusa de catre angajator.
 
Salariatului nu i se va acorda niciodata diurna atunci cand se deplaseaza la locul de munca sau locurile de munca inscrise in contractul individual de munca pentru ca nu este delegat.
 
Delegare presupune modificarea locului muncii prevazut in contractul individual de munca. In situatia expusa salariatii se deplaseaza la locurile de munca mentionate in contractul individual de munca astfel incat nu sunt delegati ci se deplaseaza la locurile lor de munca obisnuite iar pentru faptul ca sunt salariati mobili au dreptul la sporul de mobilitate.
 
Spre exemplu, atat la punctul 1 cat si la punctul 2 salariatii desfasoara activitatea in alt loc de munca organizat de angajator precum si in locurile de munca potrivit organizarii activitatii dispusa de catre angajator.
 
Nefiind indicat un loc fix apreciem ca salariatii beneficiaza de clauza de mobilitate.
Astfel, salariatii care nu au un loc de munca fix vor avea in contractul de munca o clauza de mobilitate.
 
Prin includerea in contractul individual de munca a unei clauze de mobilitate se stabileste in sarcina salariatului obligatia ca acesta sa-si desfasoare activitatea in mai multe locuri de munca. In conformitate cu dispozitiile art. 25 din Codul muncii, prin clauza de mobilitate, partile in contractul individual de munca, stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz, salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura. Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.
 
Asadar, salariatul care are o cauza de mobilitate prevazuta in contractul individual de munca beneficiaza de prestatii suplimentare in bani si in natura.
 
Conform modelului-cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, in contractul individual de munca adaosurile pentru indemnizatiile de mobilitate in bani se inscriu la lit. J) pct. 2 lit. b1):
 
J. Salariul
1. Salariul de baza lunar brut:...................... lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ..............................................;
b) indemnizatii .........................................;
b1) prestatii suplimentare in bani........................;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura.......;
c) alte adaosuri ........................................;
 
Precizam ca negocierea unei clauze de mobilitate nu este acelasi lucru cu delegarea sau detasarea, care sunt masuri dispuse de regula unilateral de angajator cu caracter temporar.
 
Atat delegarea cat si detasarea presupun modificarea locului muncii prevazut in contractul individual de munca. Prin urmare, daca locul muncii prevazut in contractul individual de munca incheiat este modificat prin delegare/detasare, salariatul are dreptul la diurna.
 
Indemnizatia de mobilitate se inregistreaza in ReviSal astfel cum este prevazuta in contractul de munca in cuantum sau procent la salariul de baza.
 
Totodata, salariatul care a acceptat o clauza de mobilitate isi executa obligatiile de munca prin deplasari de serviciu fie interminente, fie continue pe intreaga durata a contractului individual de munca.
 
In concluzie, daca salariatii presteaza activitatea la locurile de munca inregistrate in contractul de munca nu sunt considerati in delegatie si nu au dreptul la diurna. Totodata, in cazul in care salariatii desfasoara activitatea in mai multe locuri de munca si nu au un loc de munca fix au dreptul la indemnizatie de mobilitate.
 
Pentru indemnizatia de mobilitate se calculeaza toate contributiile sociale in timp ce diurna este numai impozitata.
 
Daca la locul muncii se va mentiona:
 
Activitatea se desfasoara la (sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc.) .............. din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului ..........................., de fiecare data cand salariatul se va deplasa in alt loc decat cel mentionat in contractul de munca se va afla in deplasare si va beneficia de diurna.
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
clauza de mobilitatelocul de munca punct de lucrudelegare codul muncii 2021

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 09 Februarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Clauza de mobilitate in contractul de munca. Precizari importante Nota: 3.5 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Prevederi in CIM. Program de lucruIntrebare: 1.Programul nostru in CIM este 9-18 insa am salariati care lucreaza si in alte intervale care se tot schimba; lucreaza tot 8h pe zi / 40h pe sapt si cu 2 zile repaus ; de ex posibil 4h dimineata , 4 h seara. Este in regula sa le fac act aditional cu aceasta formulare?: "Programul de lucru se desfasoara inegal (durata turei poate varia), in intervalul 00:00-24:00, conform intelegerii dintre salariat si manager si se reflecta in programul ERP Intern."
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Kurzarbeit. Program inegalIntrebare: In luna mai am redus programul de lucru al salariatilor cu 50% lunar-kurzarbeit. Primele 4 zile si ultimele 2 zile (6 zile total) nu s-a lucrat deloc, 12 zile s-a lucrat 6 ore si 2 zile 4 ore. In situatia in care, s-a stat zilele de la inceputul lunii (cele 4) si apoi in cursul lunii unii salariati au adus concediu medical, la finalul lunii, orele prestate nu mai sunt egale cu orele reduse (50%-50%), sunt ex 50 lucrate si 70 reduse. In aceasta situatie, pe platforma aici.gov cum completam in pdf...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]