Editorial, 30.09.2008 - Gabriela Chirazof
Recenta modificare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a declansat iarasi noi revolutii in departamentele de resurse umane, caci la ora aceasta redactarea actelor aditionale de modificare a salariilor constituie prioritatea numarul unu.
Codul muncii prevede ca angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.
De maine si pana pe 31 decembrie 2008 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 540 lei lunar pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna, reprezentand 3,176 lei/ora.
In calitate de angajatori avem obligatia de a depune la inspectoratele de munca la care se pastreaza si se completeaza carnetele de munca ale salariatilor actele aditionale privind modificarea salariului in termen de 5 zile de la perfectarea acestora, or daca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru un salariat cu norma intreaga este de 540 lei lunar incepand cu 1 octombrie 2008, este evident ca mai avem putin timp la dispozitie pentru a face modificarile necesare.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
40 Modele de Regulament Intern
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Singurii angajatori care respira usurati sunt cei care au stabilit pentru salariatii sai un salariu minim superior celui pe care H.G. nr. 1051/2008 ni-l dezvaluie, de 540 lei lunar pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna, caci salariul minim profita doar acelor salariati care au un salariu minim stabilit sub nivelul salariului minim garantat.
In cazul salariatilor angajati cu fractiune de norma drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
La calculul salariului se va tine cont de coeficientii de salarizare prevazuti in art. 40 din Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010. Astfel, un salariat incadrat pe o functie pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare nu poate avea un salariu brut mai mic de 1080 lei, dupa cum un muncitor necalificat nu poate avea salariul mai mic de 540 lei.
___________________________________________________________________
Luati intotdeauna deciziile corecte referitoare la salarizare! Evitati neintelegerile cu angajatii in probleme de legislatia muncii!
___________________________________________________________________