legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Calitatea de asigurat la sanatate. Este afectata de modificarea datelor de identificare ale salariatului?

Dani Cucu
Dani Cucu
22 Mai 2025
22 Mai 2025
Dani Cucu
Dani Cucu
Calitatea de asigurat la sanatateLegea asigurarilor sociale de sanatate nr. 145/1997
Calitatea de asigurat la sanatate. Este afectata de modificarea datelor de identificare ale salariatului?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cuprins

Calitatea de asigurat a salariatilor se dobandeste din ziua incheierii contractului individual de munca al salariatului si se pastreaza pe toata durata acestuia, asa cum prevede Legea asigurarilor sociale de sanatate nr. 145/1997.

Calitatea de asigurat - cum se obtine?

Obligatia virarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate revine celui care angajeaza persoane salariate, iar persoanele care nu sunt salariate dobandesc calitatea de asigurat din ziua in care s-a achitat contributia si o pastreaza in conditiile legii.
 

Calitatea de asigurat, fara plata contributiei

Are calitatea de asigurat, fara plata contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate, persoana aflata in una dintre urmatoarele situatii, pe durata acesteia:

a) satisface serviciul militar in termen;
b) se afla in concediu medical, in concediu pentru sarcina si lauzie sau in concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 6 ani;


c) executa o pedeapsa privativa de libertate sau arest preventiv
d) face parte dintr-o familie care beneficiaza de ajutor social, potrivit Legii nr. 67/1995 privind ajutorul social.

Modificarea datelor de identificare ale asiguratului

Dar cum se va proceda in cazul in care un salariat asigurat la sistemul de sanatate modifica datele de identificare, adica numele? Certificatul medical emis cu putin timp inainte va fi valid? Iata un studiu de caz realizat de expertii de la PortalCodulMuncii:

"Un angajat si-a schimbat buletinul pe 29 mai, trecand de la numele Popescu Ion la Ionescu Ion. Are un certificat medical emis pentru perioada 1-5 mai pe numele vechi (Popescu Ion). Cum ar trebui procedat pentru ca certificatul medical sa fie considerat valid in declaratia 112? Este necesara o rectificare pe numele nou sau se accepta certificatul pe numele vechi, avand in vedere ca schimbarea a avut loc dupa perioada medicala?"

Raspunsul specialistului: 

Pentru a oferi un raspuns releventat, mentionam ca potrivit art. 11^1 din OUG 158/2005, medicii curanti/de familie au obligatia de a completa certificatele de concediu medical cu respectarea Instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical, aprobate prin OMS/PCNAS 1092/745/2020. 

In acest sens, medicul care elibereaza certificatul de concediu medical este responsabil de realitatea datelor inscrise in rubricile completate. Necompletarea rubricilor conform instructiunilor si/sau completarea eronata a acestora constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor OUG 158/2005.

 

Certificatul medical este valid, in aceasta situatie?


Precizam ca eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza adeverintei de la platitor, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevazute in lista aprobata prin hotarare a Guvernului. In adeverinta, platitorul va mentiona in mod obligatoriu, numarul de zile de concediu de concediu medical din ultimele 12/24 de luni, conform modelului de adeverinta prevazut in Normele de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 aprobate prin OMS/PCNAS 15/2018/1.311/2017.

IMPORTANT!

Va prezentam GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit.

Evident, aceste solutii sunt 100% actuale, detalii AICI <<<

Asadar, realitatea datelor inscrise in formular, cum este si cazul completarii rubricilor nume si prenume, cod numeric personal, domiciliu/resedinta sunt cele de la data acordarii certificatului medical care se refera la data la care se completeaza si elibereaza certificatul de concediu medical. Orice corectie ipotetica ulterioara a certificatului medical nu s-ar putea referi decat la corectarea informatiilor valabile la data respectiva, or asa cum este precizat in cuprinsul intrebarii, modificarea numelui a intervenit ulterior.

Pentru calculul si plata indemnizatiilor, platitorii de indemnizatii au urmatoarele obligatii:

a) sa verifice elementele care se inscriu obligatoriu pe certificatul de concediu medical, prevazute in Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical, aprobate prin ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS;
b) sa gestioneze numarul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat si pe fiecare afectiune;
c) sa respinga la plata certificatele de concediu medical completate eronat de catre medicii prescriptori.

In ipoteza prezentata, este adevarat ca poate aparea o diferenta in Declaratia 112 fata de certificatul medical in ceea ce priveste numele asiguratului, insa consideram ca nu este motiv de respingere la plata, aceasta diferenta fiind intemeiata pe inscrisurile care o probeaza.

Un raspuns oferit in mai 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

REGES-ONLINE: Ce trebuie sa faceti pana pe 30 septembrie 2025?


 Conform reglementarilor, angajatorii au doua obligatii esentiale:

1. Inregistrarea in platforma REGES-ONLINE
2. Completarea si transmiterea tuturor datelor pentru contractele active de munca care nu sunt deja inregistrate in sistemul anterior

Incepeti acum tranzitia catre REGES-ONLINE cu ajutorul
Ghidului practic de operare in ReviSal (Reges)

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]