Sporurile, plafonate la 20% din salariul de baza. Noile principii ale salarizarii bugetare

Ioana Pavel
Ioana Pavel
15 Aprilie 2021
15 Aprilie 2021
Ioana Pavel
Ioana Pavel
grile salarizare bugetarilegea salarizarii bugetarilorraluca turcan sporurisporuri plafonate bugetari
Sporurile, plafonate la 20% din salariul de baza. Noile principii ale salarizarii bugetare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a amintit recent ca e necesara existent unui salariu de baza care sa reflecte valoarea muncii, fara inventarea unor sporuri care sa creasca artificial veniturile. In opinia sa, plafonarea sporurilor nu inseamna reducerea celor deja existente, ci reintegrarea unui procent in salariile de baza. 
 
"Sunt sporuri inventate, pentru a creste venitul, nu pentru a recompensa o performanta sau a compensa un risc sau o dificultate care lipsesc in alte activitati. Asa s-a ajuns la o situatie de haos, cu sporuri care nu reflecta realitatea si s-a compromis chiar ideea corecta de spor care recompenseaza o performanta sau compenseaza un risc, o dificultate exceptionala. Suntem atacati ca vrem sa reducem veniturile, nimic mai fals! Vrem ca sporurile sa reflecte realitatea, nu sa creeze inechitate sau sa fie mincinoase. Exista 80.000 de angajati cu salariul minim in sistemul bugetar si este mult mai corect sa fie repozitionati in grila de salarizare, decat sa fie inventate sporuri. Nu trebuie inventate sporuri pentru a creste artificial venitul, ci trebuie un salariu de baza care sa reflecte valoarea muncii", a explicat ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.
 
In cadrul memorandului anuntat de minister, sunt enumerate mai multe principii care vizeaza salarizarea bugetara: 
 
- O noua analiza a coeficientilor de ierarhizare tinand cont de raportul de 1 la 12, dintre cel mai mic si cel mai mare salariu de baza, si inmultirea coeficientilor cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare – 2300 lei;
 
- Noi grile de salarizare pentru administratia publica locala, in conformitate cu functiile publice si functiile contractuale;
- Plafonarea  sporurilor la 20% din salariul de baza
 
- O noua schema de acordare sporuri:
a) sporurile pentru conditii de munca la care expunerea la conditii de munca este aceeasi, indiferent de functia detinuta, se vor acorda in cuantum fix, ca spor de pana la 25% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata;
b) analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu mentinerea numai a celor cu adevarat relevante;
 
– acordarea unui spor de performanta lunar, in functie de rezultatele obtinute
"Un alt element in discutie este simplificarea modului de stabilire a drepturilor salariale: cat mai putine sporuri si stabilirea cat mai simpla a salariilor, cu elemente clare. De exemplu: eliminarea sporurilor de "pana la", a explicat ministrul Raluca Turcan.
 
Totodata, ministrul a facut referiri concrete la inegalitatile salariale dintre unitatile din teritoriu de nivel similar:
 
"Un consilier superior gradatia 5 in administratia locala are salariul de baza 10.982 lei. Aceeasi functie - consilier superior gradatia 5, in administratia centrala, are salariul de baza 8.982 lei. Diferenta intre acesti doi oameni cu aceeasi functie, aceeasi pregatire si care fac acelasi lucru este de 2000 de lei in favoarea angajatului din administratia locala, fara nicio logica. Acelasi consilier grad profesional superior (S) angajat intr-un judet castiga 9.775 Ron, iar in alt judet, exact aceeasi functie este platita cu 5.492 Ron, cu peste 4 000 de lei mai putin. Banii acestia in plus, pe care statul ii plateste diferit, repet - fara nicio logica - puteau merge la sustinerea unui loc de munca din mediul privat sau la investitii. In schimb, statul produce discriminare intre angajati, favorizand pe unul fata de altul”.
 
In opinia ministrului, salarizarea in sectorul public va deveni unitara, predictibila si va fi in corelatie cu eficienta institutiilor, cu precizarea ca plafonarea sporurilor nu inseamna scaderea sporurilor mai mari din prezent.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]