Intrebare: Am un angajat care primeste sarcina sa produca un nr de repere conform normei, care este realizabila.
El da voit viteza masinii mai mica, astfel producind un nr mai mic de repere. Daca el produce in 8 ore 700 repere in loc de 800 repere, putem sa-l pontam 7 ore, deoarece el nu si-a realizat norma?
Raspunsul Specialistului: Potrivit art. 160 din Codul muncii, republicat, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Bonusurile pentru performantele realizate de salariati reprezinta adaosuri la salariu de baza.
Asadar, este posibil ca salariul sa fie compus dintr-o parte fixa si o parte variabila cu conditia ca, partea fixa sa nu fie mai mica decat salariul minim pe economie. Salariul de baza este o componenta a oricarui salariu si face parte din venitul salarial lunar realizat de un salariat, venit in care sunt incluse toate sporurile si adaosurile acordate la locul de munca, inclusiv adaosul de acord. Adaosul la salariu de baza, mentionat la art. 160, reprezinta un element accesoriu si variabil al salariului care se acorda in functie de performantele individuale.
In aceste conditii, daca un salariat nu realizeaza norma de munca, nu va beneficia total sau partial de adaosul de acord dar va beneficia de salariul de baza daca si-a desfasurat activitatea in cadrul programului de lucru.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
250 Modele Fise de Post
Salariul de baza si celelalte elemente constitutive ale veniturilor salariale constituie una dintre clauzele contractului individual de munca, conform art. 17 alin. (3) lit. k) si art. 17 alin. (4) din Codul muncii.
Asadar, puteti stabili un salariu de baza si un adaos la salariu de baza in functie de numarul de repere realizat.
Adaosul la salariu de baza se stabileste in chiar continutul contractului individual de munca la lit. J Salariu dupa cum urmeaza:
J. Salariul
1. Salariul de baza lunar brut: xxxx lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ..............................................;
b) indemnizatii .........................................;
b1) prestatii suplimentare in bani........................;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura.......;
c) alte adaosuri: dupa cum urmeaza : ........................... ;
Dar atentie, pentru a efectua astfel plata trebuie sa modificati contractual individual de munca lucru ce poate fi realizat numai prin act aditional la CIM. In nici un caz salariatul care a prestat activitate timp de 8 ore nu va putea fi pontat pentru numai 7 ore.