"Daca unui salariat i se majoreaza salariul de baza de la 2550 lei la 2750 lei in baza OUG 67/2022, cum se procedeaza cu cei 200 lei pentru care nu se datoreaza contributii in urmatoarele situatii: 1. Salariatul are 11 zile de concediu medical din 22 zile lucratoare 2. Salariatul este in concediu medical in tot cursul lunii 3. Salariatul este in concediu de odihna toata luna si primeste o indemnizatie de 2900 lei sau lucreaza in acord si primeste 2900 lei brut?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art.1 din OUG 67/2022 privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea art. 59 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala:
Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 iunie 2022, prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) si ale art. 2204 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii pentru o suma de 200 de lei reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor in urmatoarele situatii:
Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale este o lucrare pe stick, actualizata permanent gratie unui soft special preinstalat!
Primiti GRATUIT, fara nicio obligatie, acces online timp de 48 ore la lucrarea Consilier – Ghid complet de salarizare, in platforma www.rsonline.ro, detalii AICI >>>
a) angajatorii majoreaza voluntar, oricand in perioada 1 iunie-31 decembrie 2022 inclusiv, nivelul salariului de baza lunar brut cu suma de 200 de lei, respectiv de la 2.550 de lei la 2.750 de lei, pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, in executare la data de 1 iunie 2022, ce prevad un nivel al salariului de baza lunar brut la aceeasi data, fara a include sporuri si alte adaosuri, egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1.071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata;
b) nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este de 2.750 de lei, in cazul persoanelor nou angajate in perioada 1 iunie-31 decembrie 2022 inclusiv.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 77 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, suma de 200 de lei prevazuta la alin. (1) nu se ia in calcul pentru aplicarea deducerilor personale.
(3) Regimul fiscal prevazut la alin. (1) si (2) se aplica in perioada in care salariul majorat/de incadrare, dupa caz, este mentinut/stabilit la nivelul de 2.750 de lei, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in perioada 1 iunie- 31 decembrie 2022 inclusiv.
(4) Suma de 200 de lei prevazuta la alin. (1) se diminueaza in functie de:
a) perioada din luna pentru care s-a acordat majorarea salariala;
b) data de la care angajatii noi sunt incadrati in munca la un nivel al salariului stabilit potrivit alin. (1) lit. b);
c) fractia din luna pentru care se determina veniturile din salarii si asimilate salariilor;
d) data de la care inceteaza contractul individual de munca.
Astfel, desi nu este reglementat in mod expres ca suma de 200 lei este scutita de la plata taxelor si in situatia concediilor medicale, avand in vedere prevederile alin. (4) lit. c) de mai sus consideram ca in perioada concediilor medicale facilitatea nu se aplica.
In consecinta, suma asupra careia nu se calculeaza taxe se determina astfel:
200 : nr.zile lucratoare din luna = z
Z*numarul de zile lucrate = suma netaxabila
Atentie la faptul ca nu se aplica facilitatea pentru luna mai. Aceasta facilitate se aplica incepand cu luna iunie.
Astfel, daca salariatul se afla in concediu medical toata luna, facilitatea nu se acorda.
In ceea ce priveste acordarea facilitatii in cazul in care salariatul se afla in concediu de odihna mentionam ca OUG 67/2022 nu face niciun fel de referire la acest aspect. Alin. (4) mai sus citat prevede ca suma de 200 de lei se diminueaza in functie de fractia din luna pentru care se determina veniturile din salarii si asimilate salariilor.
Or, de asemenea, in perioada concediului de odihna se calculeaza venituri din salarii intrucat indemnizatia de concediu de odihna reprezinta venit salarial asa incat as spune ca se acorda. Cu toate acestea va sfatuiesc sa solicitati punctul de vedere al autoritatilor competente (Inspectia Muncii, Ministerul Muncii), prevederiile nefiind deloc clare in aceasta privinta.
Salarizarea in acord presupune ca salariatul beneficiaza de un salariu de baza brut la care se adauga diverse bonusuri in functie de performanta (adaosuri de acord).
Nu are relevanta venitul brut de care beneficiaza salariatul, facilitatea se acorda daca sunt indeplinite conditiile mentionate de OUG 67/2022 si in situatia in care salariatul beneficiaza pe langa suma de 2750 lei reprezentand salariu de baza brut de alte venituri cum ar fi adaosul de acord.
Un raspuns valabil la data de 15.06.2022, oferit de expertii de la
PortalCodulMuncii >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<