5 masuri incorecte de impozitare si sporuri in legislatia muncii care se aplica si in 2020

contracte asimilate salariilorspor conditii vatamatoare 2020pensii speciale 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Specialistul in fiscalitate, Gabriel Biris, a explicat recent care sunt cele cateva anomalii fiscale care fac ca impozitarea unor categorii de contribuabili sa fie incorecta sau mai dezavantajoasa fata de alte categorii. De asemenea, exista si pensii speciale acordate doar anumitor cetateni, in vreme ce alte persoane se pot pensiona mult mai devreme. 
 
Vom face referire mai jos numai la acele masuri incorecte din legislatia muncii, dupa cum au fost explicate de Gabriel Biris intr-o analiza intocmita pentru HotNews.ro.
 
 
1. Impozitarea celor care obtin venituri la contracte de munca asimilate salariilor
 
"La contracte de munca, salarii si asimilate salariilor, baza de calcul a constributiilor e venitul total, iar la persoanele care obtin venituri din activitati independente sau drepturi de autor este salariul minim pe economie. E mare impactul, ca daca te uiti la cat din bugetul consolidat sunt contributii, e mai mult decat TVA", a explicat Biris, potrivit HotNews.ro
 
 
2. Spor de 15% pentru conditii vatamatoare la bugetari
 
In sectorul bugetar, spune specialistul in fiscalitate, se considera ca inclusiv antenele montate pe diferite cladiri reprezinta conditii vatamatoare, asta desi angajatii din sectorul privat lucreaza in aceleasi conditii si nu primesc acel 15% (acum a ramas inghetat la nivelul din decembrie 2019, dar oricum e mare).
 
Chiar si intre bugetari exista o discrepanta: se pare ca cel care are salariu mai mare este "vatamat mai mult". Cu cat are un salariu mai mare, cu atat 15% inseamna mai mult in termeni de venituri, in opinia specialistului. 
 
3. Formula de calcul a pensiilor prezinta aceleasi anomalii
 
"Ai iesit la pensie dupa 2013, vrei pensie mai mare, si te gandesti la acel procent de 40%. Dar stii de ce nu e la fel de mare pensia ta, comparativ cu cei care au iesit din campul muncii in anii de dupa tine, desi aveti acelasi punctaj? Ei bine, exista o Ordonanta de Urgenta data de Guvernul Ponta, care se aplica acum. Practic, pensia initiala nu depinde de valoarea punctului de pensie, ci de castigul salarial mediu brut din economie cu 2 ani in urma fata de momentul pensionarii tale. Astfel au aparut discrepante intre pensii, iar multi sunt dezavantajati. Adica iau mai putini bani decat ar trebui. Situatia ar trebui sa se rezolve din 2021, cand ar trebui sa intre in vigoare noua formula de calcul a pensiilor", informeaza aceeasi sursa.
 
 
4. Pensiile speciale
 
"Sa vedem ce se intampla cu proiectul din Parlament. in momentul de fata avem persoane care primesc pe langa suma pentru care au cotizat, o valoare in plus, in multe cazuri mult mai mare. Asa s-a ajuns la pensii de peste 15.000 de lei, desi unii au contribuit doar pentru o pensie de cateva mii de lei. Despre PENSIILE SPECIALE am scris si AICI.
 
Acestea ar trebui eliminate cu unele exceptii, precum militarii din teatrele de operatii care isi pun viata in pericol sau alte asemenea categorii cu risc.
 
De exemplu, parlamentarii nu merita astfel de beneficii, la fel si alte categorii profesionale.
 
in aceeasi categorie intra si cei care se pensioneaza la 40 de ani, de exemplu, desi au cotizat doar 20 de ani. A fost recent cazul unei persoane pensionata la 39 de ani, cu 7.500 de lei pensie si probabil cat va trai, poate inca 40 de ani, va ramane special", a precizat specialistul Gabriel Biris. 
 
 
5. Angajati care nu contribuie la sistemul de sanatate
 
Exista, de asemenea, categorii de angajati care nu contribuie la sistemul de sanatate, dar care au acces la beneficiile aferente celor care achita aceste contributii. 
 
Astfel, angajatii din constructii nu cotizeaza la sistemul de sanatate, dar pot beneficia. Acest lucru s-a intamplat tot dupa adoptarea OUG 114, explica Gabriel Biris, amintind si ca "nu este vorba doar despre cei care lucreza pe schela, ci si de contabili sau alte categorii profesionale care lucreaza in companii (din sectorul constructiilor) carora li se aplica aceasta scutire".

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte asimilate salariilorspor conditii vatamatoare 2020pensii speciale 2020

Data aparitiei: 31 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

5 masuri incorecte de impozitare si sporuri in legislatia muncii care se aplica si in 2020 Nota: 4.23 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]