Legea nr. 213/2004: vechimea in munca pentru profesia de psiholog - ce MODIFICARI au aparut?

vechime in munca psihologLegea nr. 213/2004 vechime in muncaart. 13 Legea nr. 213/2004
Legea nr. 213/2004: vechimea in munca pentru profesia de psiholog - ce MODIFICARI au aparut?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cei care practica psihologia intr-un cabinet individual, cabinet asociat, societate civila profesionala sau in baza unui contract de munca au motive de bucurie, avand in vedere ca un proiect de lege promulgat de catre presedintele tarii in data de 7 iulie aduce imbunatatiri in ceea ce priveste recunoasterea vechimii in munca.
 
Concret, in anumite circumstante va fi considerata vechime in munca si in specialitate perioada lucrata de psihologi in cadrul unui cabinet individual, cabinet asociat, societate civila profesionala sau in baza unui contract de munca.
 
Practic, discutam despre un proiect de lege pentru completarea art. 13 din Legea nr. 213/2004:
 
„Perioada in care psihologul cu drept de libera practica isi exercita profesia intr-una din formele de organizare prevazute la alin. (1) si furnizeaza servicii psihologice prin desfasurarea activitatilor prevazute la art. 5, constituie vechime in munca si in specialitate, cu exceptia perioadei in care acesta a avut suspendata calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din Romania”, iar aceasta modificare va aparea in legea mentionata dupa ce proiectul de lege va fi publicat in Monitorul Oficial.
 
Pentru ca perioada sa fie considerata vechime in munca, psihologii vor trebui sa respecte urmatoarele conditii:
 
  • serviciile psihologice furnizate au produs, in anul de referinta venituri nete a caror valoare este cel putin egala cu de 12 ori cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit, potrivit legii, pentru anul respectiv;
  • au achitat contributiile datorate bugetului asigurarilor sociale de stat, aferente perioadei precizate
 
Pentru a face dovada, psihologii vor avea nevoie si de declaratiile fiscale si declaratiile nominale ori individuale de asigurare in sistemul public de pensii. 
 
Va reamintim ca, potrivit articolului 13, Legea 213/2004 stabileste ca pentru exercitarea profesiei, psihologii cu drept de libera practica pot infiinta, la alegere, cabinete individuale, cabinete asociate, societati civile profesionale sau isi pot desfasura activitatea in temeiul unor contracte de munca.
 
Conform prevederilor de la articolul 5, legea prevede ca psihologul cu drept de libera practica se poate ocupa de:
  • studiul comportamentului uman si al proceselor mentale;
  • investigarea si recomandarea cailor de solutionare a problemelor psihologice;
  • elaborarea si aplicarea de teste pentru masurarea inteligentei, abilitatilor, aptitudinilor si a altor caracteristici umane;
  • testarea psihologica, prevenirea si psihoterapia tulburarilor emotionale si de personalitate, precum si a fenomenelor de inadaptare la mediul social si profesional;
  • interpretarea datelor obtinute si elaborarea recomandarilor pe care le considera necesare.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vechime in munca psihologLegea nr. 213/2004 vechime in muncaart. 13 Legea nr. 213/2004

Data aparitiei: 10 Iulie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea nr. 213/2004: vechimea in munca pentru profesia de psiholog - ce MODIFICARI au aparut? Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]