"Avem angajati care beneficiaza de o alocatie tehnica calculata ca procent din salariul de baza. aceasta alocatie a fost introdusa cu un act aditional la CIM.Textul este "Alocatie tehnica (procent), ceea ce reprezinta ....(suma). Alocatia se va acorda pe durata ocuparii pozitiei de ......(.functia)." Anul trecut am schimbat tot cu un act aditional textul; "La textul anterior am adaugat: "Aceasta indemnizatie se va acorda lunar, pe baza analizei activitatii desfasurate la locul de munca, pe o perioada de max 12 luni, numai pe timpul ocuparii unei pozitii de specialist in domeniul.....(ex - automatizari)... Intrebare: In interiorul perioadei de 12 luni, in baza analizei activitatii salariatului, fara a schimba nimic in ceea ce priveste locul sau felul muncii, se poate modifica alocatia tehnica in sensul reducerii procentului, tot cu un act aditional? Se poate chiar sa nu se mai acorde aceasta alocatie? Presupunem ca daca se mareste procentul, nu ar fi nici o problema. Ideea este ca se doreste analiza anuala si intrebarea este daca se pot schimba sumele, procentele acordate in ambele sensuri: cresteri/descresteri."
Raspunsul specialistului:
Conform art. 41 din Codul muncii
Art. 41
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
Astfel, inclusiv salariul poate fi modificat prin acordul partilor. Alocatia din situatia respectiva face parte din salariu avand in vedere ca potrivit art.160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile sporurile si alte adaosuri.
Prin urmare, cuantumul acesteia poate fi modificat inclusiv diminuandu-l daca exista acordul partilor, prin semnarea unui act aditional. De principiue, ocuparea unei functii nu este conditionata de plata unei alocatii asa incat daca salariatul este de acord se poate chiar elimina alocatia in cauza.
Cu toate acestea, in privinta eliminarii este necesar sa se ia in considerare toate aspectele ce tin de negocierea si includerea acesteia in CIM la momentul la care a fost introdusa.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in februarie 2023. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<