In cazul in care nu vor fi angajate persoane cu handicap in aceste conditii, persoanele din categorie pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:
a. sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b. sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, in conditiile prevazute la lit. a).
Conform legii, achizitionarea produselor sau serviciilor de la unitatile protejate se realizeaza lunar in baza unui contract, insotit de factura si de dovada platii.
ONG-urile care se ocupa de ingrijirea in mod gratuit a persoanelor cu handicap poate fi scutite de la plata contributiei la Fondul pentru persoanele cu handicap, in cazul in care sunt unitati protejate.
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In contextul incadrarii in munca, persoana cu handicap reprezinta persoana invalida de gradul III.
Angajatorul trebuie sa declare cu ajutorul formularului 100 - Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat urmatoarele:
- suma datorata bugetului de stat pentru neangajarea persoanelor cu handicap, reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au fost angajate persoane cu handicap;
- suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat pentru neangajarea persoanelor cu handicap, utilizata pentru achizitionarea de produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat.
Numarul de angajati care trebuie luat in calcul este numarul mediu de angajati din luna, care se determina ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, impartita la numarul total de zile calendaristice.
Fond persoane cu handicap = [(numarul mediu de angajati calculat conform art. 2 al Ordinului nr. 590/2008 * 4 / 100) – Numar persoane cu handicap angajate la nivel de entitate] * salariul minim pe economie (actualmente 1.050 de lei) / 2.
Potrivit art. 6 din Legea 448/2006 republicata, persoanele cu handicap beneficiaza de drepturi la:
a) ocrotirea sanatatii - prevenire, tratament si recuperare;
b) educatie si formare profesionala;
c) ocuparea si adaptarea locului de munca, orientare si reconversie profesionala;
d) asistenta sociala, respectiv servicii sociale si prestatii sociale;
e) locuinta, amenajarea mediului de viata personal ambiant, transport, acces la mediul fizic, informational si comunicational;
f) petrecerea timpului liber, acces la cultura, sport, turism;
g) asistenta juridica;
h) facilitati fiscale;
i) evaluare si reevaluare prin examinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile de catre membrii comisiei de evaluare, la un interval de 2 ani.
Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale:
-scutire de la plata impozitului pe cladire si teren;
- scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor;
- scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitati economice si viza anuala a acestora;
- scutire de la plata taxei hoteliere (art. 26 din Legea 448/2006 ).
Sursa: PortalCodulMuncii.ro