Reprezentantii Blocului National Sindical (BNS) sunt sceptici atunci cand vine vorba despre o noua lege a salarizarii pentru angajatii de la stat, conform celor mai recente declaratii ale oficialilor.
Concret, acestia sunt de parere ca o alta Lege a salarizarii in sectorul bugetar este aproape imposibil de implementat avand in vedere modul in care s-a aplicat Legea 153/2017:
Intr-un comunicat al BNS, citat de Agerpres se poate vedea ca:
"Planul bugetar structural elaborat de Guvern are doua tinte principale: reducerea pana in 2031 a deficitului bugetar si intrarea pe o traiectorie de reducere a datoriei publice. Pana in 2029 datoria publica va creste in continuare, astfel ca va atinge nivelul maxim de 62,9% din PIB, urmand sa ajunga la nivelul din 2024 abia la finalul anului 2036. In conditiile temperarii semnificative a ritmului de crestere economica, in conditii de deficit excesiv incepand din 2025, indiferent de Guvern, vor trebui respectate prevederile Legii 69/2010, Legea responsabilitatii fiscal-bugetare. De altfel, se mentioneaza in plan ca deciziile referitoare la politica cheltuielilor de personal si de asistenta sociala se vor lua cu respectarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetare".
Datoria publica va depasi plafonul de 55% din PIB
"Pana in 2034, datoria publica va depasi plafonul de 55% din PIB, ca urmare se poate vorbi de o inghetare a cheltuielilor totale cu salariile si asistenta sociala pe durata a aproape 10 ani", mai adauga sindicalistii BNS.
Reforma salarizarii in sectorul public este asumata prin PNRR si, cel putin la nivel declarativ, isi propune sa aduca modificari semnificative in modul in care angajatii din sectorul public sunt remunerati, inclusiv prin revizuirea coeficientilor de ierarhizare, reintroducerea grilelor salariale pentru administratia locala si limitarea sporurilor.
Reforma include urmatoarele masuri: revizuirea coeficientilor de ierarhizare pentru familiile ocupationale, reintroducerea grilelor salariale pentru administratia locala, limitarea sporurilor la 20% din salariul de baza. Noul cadru juridic se are in vedere a fi pus in aplicare in acelasi timp pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita aparitia unor noi dezechilibre in sistemul de salarizare din sectorul public.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
BNS a mai adaugat:
"Prin Planul fiscal structural se propune reducerea graduala a cheltuielilor de personal ca procent din PIB, de la 9,3% in 2024, la 8,3% in anul 2031 (...). In 2025 se va inregistra cea mai brusca ajustare, cu 0,4 p.p. din PIB, acest lucru inseamna ca, in termeni reali, cheltuielile de personal vor scadea cu aproximativ 2%. Abia in 2027 cheltuielile de personal ar putea ajunge in termeni reali la nivelul din 2024. Avand in vedere modul cum a fost implementata Legea 153/2017, cu astfel de restrictii bugetare, este aproape imposibil de implementat o alta Lege a salarizarii in sectorul bugetar."