Romania nu a respectat transpunerea unor norme UE de dreptul muncii

Resurse Umanedreptul munciinorme UEegalitatepiata fortei de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Comisia Europeana a transmis Romaniei patru avize motivate pentru neconcordonata cu legislatia UE a practicilor privind drepturile persoanelor care desfasoara o activitate profesionala independenta, a normelor de impozitare a veniturilor provenite din munca ale nerezidentilor, a normelor contabile referitoare la creante si a celor privind rambursarea de TVA.

Aceste documente reprezinta a doua etapa a procedurii de infringement, iar in absenta unor raspunsuri satisfacatoare in termen de doua luni, Comisia Europeana (CE) ar putea trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.

Trebuie mentionat ca, in primul rand, Romania nu a reusit sa transpuna integral Directiva privind egalitatea dintre barbati si femei in sectorul activitatilor profesionale independente. Termenul-limita de transpunere a expirat la data de 5 august 2012.

Directiva privind lucratorii care desfasoara o activitate independenta si sotiile/sotii colaboratoare/colaboratori ale acestora (2010/41/UE) garanteaza drepturile de protectie sociala pentru milioane de femei pe piata fortei de munca, consolidand spiritul lor antreprenorial. in conformitate cu aceste norme, femeile care desfasoara o activitate independenta si sotii/sotiile sau partenerii de viata ai lucratorilor independenti au dreptul la o indemnizatie de maternitate si la un concediu de cel putin 14 saptamani, in cazul in care doresc sa beneficieze de acestea. in prezent, numai unul din trei antreprenori este femeie. in absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE.

Totodata, legislatia romaneasca nu permite persoanelor nerezidente care lucreaza si obtin totalitatea sau majoritatea veniturilor lor in Romania sa beneficieze de deducerile personale si familiale. Acest lucru poate duce la o impozitare superioara nedreapta in Romania, deoarece situatia personala si familiala a contribuabilului risca sa nu fie luate in considerare nici in tara sa de resedinta, unde acesta nu dispune de suficiente venituri impozabile si nici in Romania in calitate de stat in care isi desfasoara activitatea.

Conform Comisiei, aceste dispozitii din Romania sunt contrare principiului liberei circulatii a lucratorilor. Potrivit tratatelor UE si jurisprudentei comunitare, contribuabilii nerezidenti, care isi obtin totalitatea sau majoritatea veniturilor intr-un stat membru al UE trebuie sa beneficieze de acelasi tratament ca si contribuabilii rezidenti.

Sursa: costelgilca.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanedreptul munciinorme UEegalitatepiata fortei de munca

Data aparitiei: 27 Septembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Romania nu a respectat transpunerea unor norme UE de dreptul muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]