Comisia Europeana a transmis Romaniei patru avize motivate pentru neconcordonata cu legislatia UE a practicilor privind drepturile persoanelor care desfasoara o activitate profesionala independenta, a normelor de impozitare a veniturilor provenite din munca ale nerezidentilor, a normelor contabile referitoare la creante si a celor privind rambursarea de TVA.
Aceste documente reprezinta a doua etapa a procedurii de infringement, iar in absenta unor raspunsuri satisfacatoare in termen de doua luni, Comisia Europeana (CE) ar putea trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
Trebuie mentionat ca, in primul rand, Romania nu a reusit sa transpuna integral Directiva privind egalitatea dintre barbati si femei in sectorul activitatilor profesionale independente. Termenul-limita de transpunere a expirat la data de 5 august 2012.
Directiva privind lucratorii care desfasoara o activitate independenta si sotiile/sotii colaboratoare/colaboratori ale acestora (2010/41/UE) garanteaza drepturile de protectie sociala pentru milioane de femei pe piata fortei de munca, consolidand spiritul lor antreprenorial. in conformitate cu aceste norme, femeile care desfasoara o activitate independenta si sotii/sotiile sau partenerii de viata ai lucratorilor independenti au dreptul la o indemnizatie de maternitate si la un concediu de cel putin 14 saptamani, in cazul in care doresc sa beneficieze de acestea. in prezent, numai unul din trei antreprenori este femeie. in absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE.
Totodata, legislatia romaneasca nu permite persoanelor nerezidente care lucreaza si obtin totalitatea sau majoritatea veniturilor lor in Romania sa beneficieze de deducerile personale si familiale. Acest lucru poate duce la o impozitare superioara nedreapta in Romania, deoarece situatia personala si familiala a contribuabilului risca sa nu fie luate in considerare nici in tara sa de resedinta, unde acesta nu dispune de suficiente venituri impozabile si nici in Romania in calitate de stat in care isi desfasoara activitatea.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Concedierea perfect legala
Conform Comisiei, aceste dispozitii din Romania sunt contrare principiului liberei circulatii a lucratorilor. Potrivit tratatelor UE si jurisprudentei comunitare, contribuabilii nerezidenti, care isi obtin totalitatea sau majoritatea veniturilor intr-un stat membru al UE trebuie sa beneficieze de acelasi tratament ca si contribuabilii rezidenti.
Sursa: costelgilca.ro