Inspectorii ITM in control la angajator. Aspecte esentiale pentru angajatori

10 Septembrie 2014
10 Septembrie 2014
itmitm controlcontrol inspectia munciiinspectia munciice controleaza itm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Activitatea Inspectiei Muncii se exercita, in teritoriu, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de munca organizate in fiecare judet si in municipiul Bucuresti.

    Inspectia Muncii este organismul central de specialitate care realizeaza coordonarea ITM-urilor si asigura sistemul de reglementari, instructiuni de lucru, strategiile de control la nivel national, realizand totodata si controlul calitatii inspectiei muncii.

    ITM este organismul de specialitate al IM care are competenta teritoriala la nivelul fiecarui judet in care este organizat, respectiv la nivelul Municipiului Bucuresti.

ATENTIE!
Atragem atentia ca in masura in care organele control care va viziteaza sunt constituite atat din reprezentantii ITM, cat si al IM cu siguranta activitatea dvs. face obiectul unei verificari speciale, care va avea un caracter cat se poate de meticulos si orientat spre rezultate concrete.

Potrivit organizarii ITM, domeniile de interes ale inspectoratelor de munca se centreaza, in special pe doua directii:
- relatiile de munca, vizeaza respectarea legalitatii la incheierea, executarea, modificarea, incetarea contractelor individuale de munca sau a raporturilor juridice stabilite cu lucratorii zilieri, precum si aspecte conexe;     
- sanatatea si securitatea in munca si supravegherea pietei, vizeaza protectia sanatatii angajatilor si desfasurarea activitatii in conditii ce nu pun in pericol viata si integritatea lucratorilor.


Relatiile de munca

Relatiile de munca organizate in cadrul ITM cuprind urmatoarele activitati:

- activitatea de evidenta a muncii;
- activitatea de control a relatiilor de munca;
- activitatea de inregistrare a contractelor colective de munca si conciliere si arbitraj al conflictelor de interese.

Sanatatea si securitatea in munca

Activitatea ITM in domeniul sanatatii si securitatii in munca se realizeaza in principal prin serviciul de control organizat la nivelul fiecarui inspectorat teritorial, precum si la nivelul IM prin serviciul de control al calitatii inspectiei.

Controlul Inspectiei Muncii presupune, de regula, prezenta la locurile de munca organizate de angajator a unei echipe de control, identificate cu legitimatie si insigna.


ATENTIE!
Accesul inspectorului de munca, astfel identificat, in sediul oricarui angajator sau orice locuri de munca organizate de angajatorii persoane fizice sau juridice trebuie sa fie liber, permanent si fara instiintare prealabila.

Cu alte cuvinte atunci cand primiti viza unor inspectori de munca nu aveti posibilitatea legala de a amana, tergiversa controlul si nici de a impiedica accesul in incinta organizata de dvs.

Impiedicarea in orice mod a inspectorilor de munca sa exercite, total sau partial, controlul ori sa efectueze cercetarea evenimentelor potrivit prevederilor legale prin orice actiune sau inactiune a conducatorului unitatii, a reprezentantului legal, a unui angajat, prepus ori a altei persoane aflate in locatiile supuse controlului, inclusiv refuzul persoanei gasite la locul de munca de a completa fisa de identificare sau de a da informatii despre evenimentul cercetat, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei.


Prezenta inspectorilor de munca poate fi ocazionata de diversele tipuri de controale desfasurate de aceasta institutie, in functie de care aria de interes a acestora poate fi mai larga sau mai restransa.

Sursa: Consilier Codul Muncii


 
Gabriela Dita
Consilier juridic

Studii
ianuarie – februarie 2010 – curs formator formare profesionala
2005 – 2006 masterand al Facultatii de Drept al Universitatii Bucuresti cu specialitatea „Relatii de munca si Industriale avand ca tema pentru lucrarea de disertatie Formele de suspendare a contractului individual de munca la disciplina Contractul individual de munca sub indrumarea prof. dr. Alexandru Atanasiu;

2003 – 2004 absolvent al studiilor postuniversitare de dreptul muncii organizate de Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza avand ca lucrare de absolvire tema: „Cazurile de suspendare a contractului individual de munca prevazute de Legea nr. 19/2000 sub coordonarea conf. univ. dr. Vlad Barbu;

2002 – 2003 atestat inspector resurse umane al Scolii Romane de Afaceri de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei;

1999 – licentiata in stiinte juridice a Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti avand ca lucrare de licenta „Acordul de asociere a Romaniei la Uniunea Europeana sub indrumarea si cordonarea prof. univ. dr. Augustin Fuerea.







NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]