Un nou proiectul de act normativ - HOTARARE privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2023, a fost publicat in transparenta decizionala, in cadrul site-ului Ministerului Muncii.
Proiectul se afla in dezbatere publica pana pe data de 25.11.2022, iar acesta propune un contingent de 100.000 de lucratori straini nou admisi pe piata fortei de munca din Romania, pentru anul 2023.
Asa cum se poate vedea in nota de fundamentare, criza fortei de munca persista in Romania: "In perioada ianuarie-iulie a anului 2022 numarul total de locuri de munca vacante era de 344.540 (in crestere cu 52,42% fata de perioada similara din anul 2021, cand numarul locurilor de munca vacante declarate de angajatori era de 226.046).
Din totalul locurilor de munca vacante inregistrate in bazele de date ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si puse la dispozitia persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, 144.062 au fost locuri de munca declarate in mod repetat de angajatori din cauza ca nu s-au putut ocupa. In primele 7 luni ale anului 2022, media numarului de locuri de munca declarate in mod repetat de angajatori din cauza ca nu s-au putut ocupa a fost de 20.580."
(...)
"Articol unic – Pentru anul 2023 se stabileste un contingent de 100.000 de lucratori straini nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania."
Conform datelor comunicate de Inspectoratul General pentru Imigrari, numarul strainilor cu permis de sedere in scop de angajare, detasare sau activitati dependente, aflati pe teritoriul Romaniei, era de 45.763, la data de 14.09.2022. Dintre acestea numarul permiselor unice emise (primul permis emis, persoana nu a mai detinut in ultimele 6 luni un drept de sedere pe teritoriul Romaniei) era, la data de 14.09. a.c., de 25.392.
Conform datelor comunicate de Inspectia Muncii, numarul de contracte de munca active inregistrate de angajatori romani pentru salariati cetateni ai unor state din afara Uniunii Europene sau state membre ale Spatiului Economic European, respectiv ai Confederatiei Elvetiene, in perioada de referinta - 13.09.2022, a fost de 78.402.
In perioada ianuarie – iulie 2022, 10.839 firme au solicitat eliberarea de adeverinte privind forta de munca disponibila pentru locul de munca vacant. In aceeasi perioada de referinta, ianuarie – iulie 2022, structurile teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca au eliberat adeverinte pentru 189.338 de locuri de munca vacante pentru care nu a existat forta de munca disponibila.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<