Angajarea lucratorilor straini: probleme pe care le veti intampina si modul corect de rezolvare

Angajarea lucratorilor strainiNoutati privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in RomaniaLegea nr. 28/2024
Angajarea lucratorilor straini: probleme pe care le veti intampina si modul corect de rezolvare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stimate angajator, legislatia in materia angajarii lucratorilor straini s-a modificat in mod semnificativ, dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 28/2024.
 
Legea nr. 28/2024 transpune prevederile Directivei (UE) 2021/1883 privind conditiile de intrare si de sedere a resortisantilor tarilor terte pentru ocuparea unor locuri de munca inalt calificate si de abrogare a Directivei 2009/50/CE a Consiliului. Asadar, lucratorii straini inalt calificati reprezinta o prioritate in aceasta noua reglementare.
 
Unde ne referim la numarul lucratorilor straini care activeaza in Romania, se poate adauga faptul ca Hotararea Guvernului nr. 1338/2023 privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2024, stabileste un numar maxim de 100.000 lucratori straini care pot activa in Romania in acest an.
 
In Webinarul “Noutati privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in Romania” veti descoperi raspunsurile la toate intrebarile, detalii AICI >>>
 
 

Angajarea lucratorilor straini - Care sunt acum principalele aspecte pe care le implica angajarea de personal din strainatate?

 
Printre modificarile semnificative ale legislatiei, se regasesc si urmatoarele:
 
Trebuie sa cunoasteti ca strainul va putea solicita viza de lunga sedere pentru detasare in termen de 180 de zile de la data obtinerii avizului de detasare de catre beneficiarul prestarii de servicii, in loc de 60 de zile, cum era stabilit in reglementarea anterioara.
 
Avizul de angajare obtinut de angajator impune desfasurarea efectiva pe teritoriul Romaniei a activitatilor compatibile cu functia pentru care se cere incadrarea in munca a strainului; de asemenea, e necesar ca angajatorul sa aiba achitate orice fel de obligatii catre bugetul de stat, nu doar raportat la ultimul trimestru, anterior depunerii cererii; activitatea angajatorului sa nu fi fost infiintata sau nu se deruleze in scopul principal de a facilita intrarea strainilor pe teritoriul Romaniei. 
 
Inspectoratul General pentru Imigrari va efectua controale pentru a verifica respectarea prevederilor legale amintite. Cu privire la prelungirea dreptului de sedere temporara in scop de munca, in cazul lucratorilor inalt calificati, salariul nu va mai trebui sa fie la nivelul de cel putin doua ori castigul salarial mediu brut, ci la nivelul acestuia...mai multe in  Webinarul “Noutati privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in Romania” AICI >>>
 
Perioada maxima cu care poate fi prelungit dreptul de sedere temporara in scop de munca va fi de doi ani, fata de un an, cat prevedea legislatia anterioara.
 

Angajare forta de munca din strainatate

 
Specialistul lect univ dr. Radu Stefan Patru va ofera o prezentare de exceptie pe acest subiect, extrem de oportuna in contextul in care angajatii straini devin o varianta foarte convenabila, in multe firme, pentru rezolvarea problemei cu forta de munca. 
 
Va invitam, asadar, sa participati din fata calculatorului/laptopului dvs. la un webinar axat pe procedurile specifice pe care le implica angajarea strainilor, de la eliberarea avizului preliminar si a vizei de lunga sedere in scop de munca, pana la incheierea contractului si obtinerea numarului de identificare fiscala.
 
Atentie, procedurile difera de la caz la caz: una este daca angajati cetateni UE (acestia nici macar nu sunt considerati straini), alta este daca angajati cetateni din Republica Moldova sau din Ucraina si cu totul alta daca persoanele respective provin din afara UE (Turcia, Nepal, India, Vietnam, China s.a.m.d.).
 
La webinar vor fi analizate aspectele teoretice si practice referitoare la regimul juridic al lucratorilor din afara Uniunii Europene, inclusiv cei din Ucraina si Republica Moldova, detalii AICI >>>
 

Principalele aspecte practice care vor fi solutionate in cadrul webinarului!

 
Care sunt pasii procedurali care trebuie urmati pentru incadrarea lucratorilor straini?
La ce trebuie sa fiti atenti pentru a evita amenzi sau alte sanctiuni din partea autoritatilor statului?
Ce acte trebuie sa contina dosarul in baza caruia se elibereaza autorizatia de munca?
Ce taxe si contributii sociale trebuie sa platiti, ca angajator?
In ce situatii se pot emite decizii de returnare de catre instantele judecatoresti pentru lucratorii straini?
Care este diferenta de regim juridic intre lucratorii straini din afara Uniunii Europene si cei din Ucraina si Republica Moldova?
Cum puteti gestiona mai bine din punct de vedere juridic relatia cu lucratorii straini incadrati in firma?
Care sunt noile modificari aduse de Legea nr. 28/2024
 
IMPORTANT!
 
Aveti o nelamurire anume legata de angajarea cetatenilor non-UE? Trimiteti intrebarea dvs. pe adresa mru@rs.ro pana la data de 15 aprilie si veti primi raspunsul detaliat in cadrul webinarului, INSCRIE-TE ACUM >>> 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajarea lucratorilor strainiNoutati privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in RomaniaLegea nr. 28/2024

Data aparitiei: 11 Aprilie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajarea lucratorilor straini: probleme pe care le veti intampina si modul corect de rezolvare Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


    Descarca GRATUIT
    “Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
    Rentrop ∧ Straton

     

     

    Atentie la Controalele ITM!

    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
    Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     

     

     
     
     



     
    Atentie la Controalele ITM!
    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]