Noi OBLIGATII pentru angajatori din aprilie 2024 - o noua procedura interna trebuie inserata in RI!

Noi OBLIGATII pentru angajatoriregulament intern obligatii
Noi OBLIGATII pentru angajatori din aprilie 2024 - o noua procedura interna trebuie inserata in RI!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca prevederile HG nr. 970/2023 care au intrat in vigoare la 17.04.2024, aduc noutati si modificari importante pentru angajatorii romani.
 
Concret, de la aceasta data angajatorii, indiferent de numarul de salariati, au obligatia sa aiba reglementata o Procedura interna sau un Ghid privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca.
 
In curand, angajatorul are obligatia de a lua orice masuri necesare in scopul prevenirii si combaterii actelor de hartuire morala la locul de munca, inclusiv prin prevederea, in regulamentul intern al unitatii, de sanctiuni disciplinare pentru angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca.
 
Neindeplinirea acestei obligatii constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei, mai multe detalii AICI >>>
 
 
In fiecare firma va exista fie o persoana responsabila cu primirea si solutionarea plangerilor de hartuire, fie o comisie desemnata in acest sens. Persoana responsabila cu primirea si solutionarea sesizarilor poate fi expertul in egalitatea de sanse si tratament, reprezentantul sindicatului sau al salariatilor, expertul in legislatia muncii.
 
De asemenea, modelele de regulament intern au fost actualizate cu prevederile Legii nr. 52/2023, Legii nr. 296/2023 si ale OUG nr. 115/2023, referitoare la:
 
·     educatia timpurie
 
·     durata CCC pentru persoana care nu a solicitat initial concediul
 
·     cele 2 noi zile de sarbatoare legala
 
·     contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii
 
·     contravaloarea abonamentelor suportate de angajator pentru angajatii proprii in vederea practicarii sportului
 
·    primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament
 
Concluzia? Trebuie sa va actualizati Regulamentul intern!
 
Insa vestea buna este ca puteti scapa rapid de acest demers extrem de anevoios. Va oferim un ghid cu informatii de ultima ora, care va ajuta sa completati impecabil acest act intern vital al firmei, evitand astfel amenzi de pana la 30.000 de lei, DETALII AICI >>>
 
IMPORTANT!
 
1. NOU! Conform HG 970/2023, in vigoare de la 17 aprilie 2024, toti angajatorii, indiferent de numarul de salariati, au ca termen sa isi intocmeasca sau sa isi actualizeze metodologiile deja existente privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca.
 
2. Prin OUG 115/2023, angajatorii pot acorda salariatilor sume pentru plasarea copiilor in unitati de educatie timpurie.
 
3. Prin Legea 52/2023, in vigoare din 9 martie 2023, incepand cu anul 2024, salariatii au dreptul la inca doua zile libere de sarbatoare legala: 6 ianuarie – Boboteaza si 7 ianuarie – Sfantul Ioan Botezatorul.
 
4. Conform Legii 283/2022, RI se aduce la cunostinta fiecarui salariat, in prima zi de activitate, sub conditia semnarii de luare la cunostinta.
 
5. Conform OUG 13/2021, avantajele in bani si/sau in natura pot fi prevazute si in Regulamentul intern. 
 
 
In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT! Este o lucrare care elimina pur si simplu munca pe care o implica elaborarea RI, prin faptul ca va pune la dispozitie 10 modele gata redactate de Regulament Intern pentru principalele domenii de activitate, COMANDA ACUM >>>
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Noi OBLIGATII pentru angajatoriregulament intern obligatii

Data aparitiei: 03 Aprilie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noi OBLIGATII pentru angajatori din aprilie 2024 - o noua procedura interna trebuie inserata in RI! Nota: 4.1 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]