Va reamintim ca prevederile HG nr. 970/2023 care au intrat in vigoare la 17.04.2024, aduc noutati si modificari importante pentru angajatorii romani.
Concret, de la aceasta data angajatorii, indiferent de numarul de salariati, au obligatia sa aiba reglementata o Procedura interna sau un Ghid privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca.
In curand, angajatorul are obligatia de a lua orice masuri necesare in scopul prevenirii si combaterii actelor de hartuire morala la locul de munca, inclusiv prin prevederea, in regulamentul intern al unitatii, de sanctiuni disciplinare pentru angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca.
Neindeplinirea acestei obligatii constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei, mai multe detalii AICI >>>
In fiecare firma va exista fie o persoana responsabila cu primirea si solutionarea plangerilor de hartuire, fie o comisie desemnata in acest sens. Persoana responsabila cu primirea si solutionarea sesizarilor poate fi expertul in egalitatea de sanse si tratament, reprezentantul sindicatului sau al salariatilor, expertul in legislatia muncii.
De asemenea, modelele de regulament intern au fost actualizate cu prevederile Legii nr. 52/2023, Legii nr. 296/2023 si ale OUG nr. 115/2023, referitoare la:
· educatia timpurie
· durata CCC pentru persoana care nu a solicitat initial concediul
· cele 2 noi zile de sarbatoare legala
· contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii
· contravaloarea abonamentelor suportate de angajator pentru angajatii proprii in vederea practicarii sportului
· primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament
Concluzia? Trebuie sa va actualizati Regulamentul intern!
Insa vestea buna este ca puteti scapa rapid de acest demers extrem de anevoios. Va oferim un ghid cu informatii de ultima ora, care va ajuta sa completati impecabil acest act intern vital al firmei, evitand astfel amenzi de pana la 30.000 de lei,
DETALII AICI >>>
IMPORTANT!
1. NOU! Conform HG 970/2023, in vigoare de la 17 aprilie 2024, toti angajatorii, indiferent de numarul de salariati, au ca termen sa isi intocmeasca sau sa isi actualizeze metodologiile deja existente privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca.
2. Prin OUG 115/2023, angajatorii pot acorda salariatilor sume pentru plasarea copiilor in unitati de educatie timpurie.
3. Prin Legea 52/2023, in vigoare din 9 martie 2023, incepand cu anul 2024, salariatii au dreptul la inca doua
zile libere de sarbatoare legala: 6 ianuarie – Boboteaza si 7 ianuarie – Sfantul Ioan Botezatorul.
4. Conform Legii 283/2022, RI se aduce la cunostinta fiecarui salariat, in prima zi de activitate, sub conditia semnarii de luare la cunostinta.
5. Conform OUG 13/2021, avantajele in bani si/sau in natura pot fi prevazute si in Regulamentul intern.
In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT! Este o lucrare care elimina pur si simplu munca pe care o implica elaborarea RI, prin faptul ca va pune la dispozitie 10 modele gata redactate de Regulament Intern pentru principalele domenii de activitate, COMANDA ACUM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<